Работа в Родопите: Изискванията растат, заплатите не мърдат

Да владееш два езика и да си готвач в кухнята с цел-повече туристи в Родопите. Заплатата за подобна мисия е 800 лева на месец. Изискванията от страна на работодателите стават все по-високи, но възнагражденията „растат“ едва-едва. Това установи проверка на 24smolian.com в офертите на трудовата борса в Смолянско в средата на ноември.
Готвач в кухня трябва да владее английски и руски, докато помощникът му-поне езика на Шекспир. Сервитьори и бармани също трябва да имат умения по западен език, а възнагражденията им ще са по 750 лева месечно.Администраторът в хотела може и да е със средно образование, но трябва да знае английски, за да прибира заплата от 1000 лева, сочат още офертите от страна на работодатели.
Десетки са свободните позиции на пазара на труда в Смолянско на прага на зимата. Апетитните предложения от Западна Европа вече не фигурират. За все още не решилите да заминат зад граница алтернативите за работа започват от 560 лева на месец.
Най-доходоносните оферти в средата на ноември са за ел.техници и машинни оператори, които могат да се подписват за по 2000 лева на месец. Инспектор на качеството в цех би си докарвал по малко над 1000 лева. Помощник-възпитател заради работата си с деца ще получава 560 лева.
Както вече писахме, преди седмица имаше оферти в бюрата по труда за 3911 евро заплата на месец-за електротехник от Родопите, който да започне работа в Западна Европа. Изискванията бяха средно образование, английски език и… турски език.
До 2500 евро на месец може да вади машинист на многокофов багер със средно образование, но отново трябва да владее английски и турски езици. Същото бе условието за шофьор на самосвал в Европа. Заплатата на месец е идентична.
Тези оферти вече не фигурират в бюрата по труда-местата най-вероятно са заети.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I