Денят си личи от сутринта. Тази поговорка е в пълна сила за родопчани. На пожар, както се казва, излизаш от дома си и отиваш на работа, а децата на детска градина или училище. И започваш да псуваш и да си късаш нервите. Многобройна колона от коли, справиш се с нея и идва ред на дилемата къде и как ще намериш място да паркираш. После псуваш, за да излезеш от мястото, защото някой е спрял, както му е кеф.

Изобщо псуваш си и нищо не се променя.

На работата ангажименти, срокове, трябва обаче да се платят сметки или е дошло ред на вноската за заема, или пък е последният ден в който ако не платиш тока ще ти дръпнат шалтера. Ако решиш да използваш обедната почивка и други също я ползват и пак опашки, и пак чакане. Звънят ти от училище, че детето е паднало и трябва да го вземеш пък и на лекар ако се наложи да го заведеш. Ако всичко е наред трябва да изчезнеш от работа, за да го заведеш на танци или някаква друга спортна дейност. И така настъпва краят на работния ден, в който освен работата си провел 30-40, а може и повече телефонни разговора, отговорил си на десетки съобщения по вайбъра и месинджъра, обикалял си, за да плащаш сметки. Ако пък си жена работният ти ден съвсем не е приключил. Очаква те пазаруване, готвене, домашни на децата и други битови ангажименти.

След работа – носене на чували с дърва

След края на работния ден и за мъжа не е лесно, ако е зима. Трябва да пали парното или печката като преди това се почистят. Налага се да пренасят и дърва или въглища за тази цел. А и на всичкото отгоре жена ти те пита какво да сготви. Цял ден не го е измислила, вбесяваш се.
Все пак идва заветния момент за мъжа да седне край масата и жена му да му сервира салата с домашна ракийка. Може да дойде и комшията или пък друг гост. Замезват си, пийват си, гледат телевизия и псуват на воля политиците. Сега им се е паднало, цял ден бачкат, чудят се как да вържат двата края, но идва и заветният момент –вечер пред телевизора. Псуват на воля, тропат по масата и си пийват, така до следващата вечер.

Как пералнята разваля ракията

Както върви обаче купонът, съпругата ти напомня, че пералнята е повредена, а на гордия ти наследник в училище му искат 30 лв. за учебник по английски и утре е последният срок. Само той не е дал парите и ще го говорят в училище. Това, че си платил вноската по заема, тока и покупките не означава, че харчовете са приключили. Става лек скандал в семейството, при който комшията ти влиза в положение и ти казва наздраве.

Жената в света на фейсбук

Ядосаната и вече изморена съпруга решава да влезе в света на фейсбук. Цял ден е чакала този момент и сега като е приключила с работните и домашни ангажименти, времето е нейно. Там ще прочете за личностното си развитие, ще види къде са ходили нейна колежки, коя ще има рожден ден, ще си почати със свои близки и ще види какво става в града, защото цял ден е нямала време. Ако има някакъв концерт или постановка в театъра да си направи планове, за да ги посети. А може и да качи нейна снимка, за да почувства внимание поне във фейсбук.
Социалната мрежа се е превърнала и в отдушник на мнозина и чрез нея те осъществяват един вид собствена психотерапия.
Там е лесно с едно "блокване" се "разприятеляваш". Никой не знае колко си беден и нещастен и безпаричен, просто си някой, коментираш, изказваш мнение, представяш се за какъвто искаш да си.
Но става късно и комшията си е отишъл, а и няколко часа делят семейството от следващия ден, който е пълен с предизвикателства относно битовото оцеляване, пак сметки, пак работа, пак търсене място за паркиране, лудница в работата и т.н.
Въртим се в един омагьосан кръг, от който няма излизане. Вече нищо не ни интересува, приемаме всичко и неудачите, и мизерията, и липсата на любов, затваряме се в себе си. Живеем ден за ден без планове и перспектива. Но бомбата със закъснител цъка, докато нещо или някой запали фитила на апатичното ни ежедневие и тогава избухва. Тогава си казваме защо не отида да поработя в чужбина като бял човек. Там пак е напрегнато, но парите си заслужават и животът им е уреден.
Николай Михайлов, 24smolian.com
На снимките:
Ей тъй се спира-бързаш, а няма места;
Резен салам и морковче от туршия на чашата за водка-родопски коктейл
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I