Пълна църква с хора, много цветя и молитви пред храмовата икона на светите архангели  Михаил и Гавриил, празнична света Литургия и изобилие от принесени за здраве петохлебия и пити, водосвет за благоденствие. Това бе на Архангеловден в малкото село Чокманово, община Смолян, стопанисващо две църкви. Атмосферата – грижовно подготвена, радостта – искрена. Архангелите виждат усърдието на хората да вярват и да поддържат храма и затова  помагат. На фасадата на църквата  е изобразен в цял ръст Архангел Михаил, а до него върху мрамор е изписан текстът: „В лето 1881 храмът св. Архангел се съгради от Хаджи Ангел Ников Каишев.“ Иконите са на различни майстори зографи от  страната още от освещаване на храма, а стенописите са от 1927 година, изрисувани от известния  родопски художник Анастас Стайков, тогава студент в Художествената академия в София, на 22 години. В църквата е свежо и красиво.
Божествената света Литургия по повод храмовия празник на църквата „Св. архангел Михаил“  в с. Чокманово отслужи архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Заедно с него съслужи председателят на храма свещеник  Иван Василев. Помагаха иподяконите Красимир и Тодор, а литургичните песнопения красиво изпълняваха хористите от църквата „Св. Дух“ в Смолян с диригент Мария Узунова. Един духовно богат за селото и гостите празничен ден – Архангеловден.
Архимандрит Висарион след отслужване на водосвета раздаде нафора на вярващите, а отец Иван поръси всички със светена вода. Негово Високопреподобие поздрави с празника изпълнилите храма богомолци и  призова: „Божието благословение и Неговата велика милост и общението със Светия дух да бъдат с всички вас. Амин. На многая и благая лета!“
Всички бяха поканени на празнична благословена трапеза.
Росица Примовска
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I