Това са те - хората на планината. Галерия от чудатости, побрала в себе си радост и мъка, песни и сълзи. Във всеки от тях има по нещо от всички нас. Всякакви подправки къкрят в гърнето с фасул, сгушено във въглените на родопското огнище. Те придават вкус и уникален аромат, които едва ли някой ще пожелае да замени дори и за най-прекрасния френски парфюм. Защото просто няма да успее. Това са чувства, течащи във вените на генетиката на хората от планината. Те не подлежат на промяна. Не и в този свят.

Всички те сме самите ние…

Това е обзорът на „галерията от образи“ в планината, във всеки от който има частица от всеки един от нас. Малките детайли, които изграждат голямата картина. За една година време…

Да си подсказваш на английски, да зарежеш школото заради гурбет

Образованието е приоритет-последната мантра на властта. Толкова, доколкото да бъдат санирани сградите на школата. Небивалите случвания из учебниците от години, както и унизителното ниво в мисленето на нашенци за просветата, говорят друго. Но, за това друг път.
„What`s up?“ или „Какво става?“. Така контактували помежду си ученици в родопско школо. Разговорите им на чужд език били по време на час.
Това обявили преподаватели пред родители на младежи в областен град.
Учениците зарязали майчиния език в школото, заменяйки го с английски. Целта-да си подсказват без даскалите да ги спипат.
Първо-иновации в действие (не като нефелните програми на министерството), второ-тренировка на познанията по чужд език…

Когато обаче образованието е тягостно, родопчани се раждат в други държави.

Замина с родителите си на гурбет в Дания. На 14 години се запозна с момче от Родопите, заживяха заедно, вдигнаха сватба в Кърджалийско, а две години по-късно роди първото си дете в… Дания. Към настоящия момент вече има две.
Това е историята на едно момиче от региона, в която училището не присъства, в която основното действие се развива на хиляди километри от родния край, който просто остана в спомените със снимките от сватбеното тържество…
Стотици деца от Родопите живеят със семействата си зад граница в търсене на по-добрия стандарт. Десетки нови родопчанчета се раждат с чужди паспорти в страни от Западна Европа. Над 1000 деца пък не чуха първия звънец през изминалата година в Родопите. Защото са част от гурбета на родителите си. Тъжно, но факт.

На снимката: Просветата ни се е напукала като това стълбище в родопско школо

(Следва продължение)
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I