Съвсем малко време ни дели от новата 2020 година, която ще е необикновена за суеверните хора, защото е високосна. Ще има 366 дни, вместо 365, и както знаем този ден е 29 февруари. Пак ще чакат краят на света, който е заидвал от 2000 г. и все не идва. Вече по спирки и кръчми в Смолян ще чуете фразата: „Много хора ще умрат през следващата година, ще видите“. И всички са в очакване. Масовото поверие е, че високосната година покосява хората и се повишава смъртността. Природата е била неспокойна през високосни години. Ще се случвали и повече природни бедствия. Краят на календара на маите се падал във високосна година и затова от 2000 г. чакаме апокалипсиса.

Добре, че всички не са суеверни, защото през високосни години не трябвало да се сключва брак.

Освен, че бързо ще се разделят младоженците,  някой от двойката ще овдовее. Ако пък не се случи едно от двете, младоженците няма да се чувстват добре заедно и скоро ще започнат да си кръшкат. И разводът в такива години не е подходящ, защото няма да се намери друг подходящ партньор. Затова търпете половинките си, никакви сватби и никакви разводи следващата година. 
Другият хит сред суеверните е, че точно през високосната година трябва да се носи сребро. Търговците по смолянските магазини са започнали да наблягат и зареждат сребърна бижутерия, защото сега е момента да спечелят от продажбата на сребърни накити. В миналото се е вярвало, че високосната година носи лош късмет и че начинът да се предпазим от него, е да носим сребро. Няма да ги мислим тези, които по принцип си носят сребро, те ще са добре. 

Родените на 29 февруари не трябва да празнуват рождения си ден на тази дата,

а ден по рано или на 1 март. Почитателите на мистиката вече са категорични, че през Новата година няма да променят нищо в живота си, защото промените са пагубни през високосната година.
Поверието е категорично – никаква смяна на работата, жилището и дори цвета на косата. Не си помисляйте да започвате и нещо ново като бизнес или да си купите нова кола.
За съжаление има хора, които при спазването на тези суеверия ще усложнят живота си, който и без това е сложен. Други пък толкова ще спазват всичко, че ще ги помислят за луди и ще са обект на подигравки. Но нашенецът все чака знаци свише и за несгодите му е виновна високосната година или че не е носил сребро и затова го е сполетяло нещастие. Може би така е по-лесно. За собствените си неудачи пак не сме си виновни ние, а някаква извънземна сила. И чакаме края на света, а ние, хората, с нашата дейност ще го предизвикаме, но по всичко личи, че няма да е през 2020 г.    

Юлий Цезар и „вторият шести“

Терминът "високосна година" за пръв път е бил въведен в Римската империя от Юлий Цезар. Годината с допълнително денонощие получила специално наименование – bix sexus, което в превод от латински означава „вторият шести”. Допълнителното денонощие било присъединено към най-късия месец – февруари, за да не се нарушава логиката на другите стандартни месеци.
Това добавяне към всяка четвърта година е нужно, за да бъдат в синхрон астрономическата година и сезоните. Обиколката на планетата ни около Слънцето отнема малко повече от 365 дни, затова е необходимо прибавянето на цял ден в определена периодичност. Правилото е заставено от Григорианския календар, според който всички години  кратни на 4 са високосни, а изключение правят само тези, които са кратни на 100 и не са високосни.

На ред са баячки, гледачки, гадатели

Като оставим суеверията свързани с високосната година, има много родопчани, които търсят помощта на врачки, екстрасенси, ходжи, които разваляли проклятия и между другото спретват по някой и друг амулет. За него обаче ще броите от 200 до 400 лв. А какъв ужас изпитват някои, ако черна котка им пресече пътя. То животното не е виновно, че е черно и е тръгнало нанякъде. Обаче какъв шок изпитват повечето и след тази случайна среща очакват ужасии. Някой се разболее, не  се обръща към лекарите, а се запътва към баячката. Друг загубил нещо, търси го при гледачката. Трети страстно се домогва до нещо, което дълго време напразно се е опитвал да добие, съветва се с ясновидката. Въпросът за баенето, за гадаенето, за леенето куршум, за ясновидството, за гледането на боб, на карти, на вода с живи въглени и суеверието не е маловажен.
Светите отци на Православната църква учат, че магията и суеверието действат там, където няма молитва и твърда надежда в Господ.

Джобове олекват…

Просветените православни християни трябва да знаят, какво е отношението на Църквата към тия неща и как следователно и ние трябва да се отнасяме към тях. Бог нееднократно е забранявал заниманията с врачуване и ясновидство, както и допитването до гадатели и съновидци. „Не слушайте, казва Той, вашите пророци и вашите гадатели, вашите съновидци, вашите магьосници и вашите звездобройци, защото те ви пророкуват лъжа (Иерем. 27:9—10)”, коментира свещеник от Смолян. Той призовава тези, които изповядват православието и имат подобни проблеми, да посетят своя духовен наставник. Свето Причастие, пост, покаяние и молитва ще помогнат на пострадалите да се спасят от демонската сила на чародействата. Свещеникът чете и Киприянови молитви, които са точно за това.
Хората не трябва да усложняват живота си от суеверия – с кой крак са излезнали от дома си и кой пръв са срещнали на улицата. Съществуват и много самозванци, които печелят на гърба на страдащите хора. За съжаление те прибягват към техните услуги от липса на знание, от наивност, и от отчаяние. Чародейците съсипват  човешките съдби, а джобовете на хората олекват. Много по-здравословно е да се потърси лекарска помощ, посещение при психолог, съветват специалистите. „Хората ми гинат от незнание”, се казва в Библията.
Не вярвайте на суеверия, посрещнете подобаващо Новата 2020 г., вярвайте в себе си и решавайте проблемите си. Нали знаете и поговорката: „Каквото сам си направиш и Господ не може да ти го направи“.
Николай Михайлов, 24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I