Тя се казва Сафие Юпова и е родена през пролетта на 1928 година. Към настоящия момент е най-възрастният жител на село Оглед. Майка е на 6 деца, има 16 внуци и 18 правнуци. Споделя, че е ходила на училище „до край“, а дъщеря й пояснява, че това означава до 4 клас. До днес чете без проблем, а удивителното за възрастта й е това, че вижда буквите без очила, пише Рудозем днес.
Едва на 9 години остава сираче и в нейна опора се превръща съпругата на по-големия ѝ брат. С голямо уважение говори за нея и за един от братята си, който е бил ходжа. Именно от тях е получила най-ценните напътствия и житейски уроци. Омъжва се на 17 години, като с усмивка разказва, че с мъжа й се познавали още от деца. Искрата помежду им е пламнала по време на вечеринките, когато младите се събирали да вършат земеделска работа и да пеят песни. Следва добре познатият сюжет –  работа от тъмно до тъмно - тютюн, строеж на дом, градини, животни и отглеждане на деца. Интересен факт е, че се е научила да тъче на стан и освен всичко друго, което е работила, е приготвила част от чеиза на децата и внуците си, както и на други хора от селото, даже имала поръчки и от по-далечни места.
Макар на завидна възраст, тя до скоро се е грижила за животни, обработвала е градини, дори си е правила кускус, но вече няма сили. И въпреки това помага в къщната работа. „Давам й да ми помага, за да се чувства полезна. Даже наскоро беше излязла да събере дрехите от простора, защото аз се бях захванала с нещо и ги бях забравила. После ми каза, че го е направила, защото не трябва да се намрачняват“, споделя най-голямата й дъщеря.
Оказва се, че за 91 години тя няма нито един прекаран ден в болнично заведение, като пие единствено хапче за сърцето и понякога още едно, когато се обади язвата. Споделя, че се чувства добре, но признава, че паметта е започнала да й изневерява и има бели петна.
По думите й, годините една с друга не си приличат – тази година едното се ражда повече, догодина- другото. Но на нейната трапеза е имало мляко и хляб. Тя споделя, че по-младите понякога проявяват капризи, а според нея това не е правилно. „Всичкото ядене е хубаво“, казва жената и допълва, че ръцете й са я научили да готви.
Кога човек е най-щастлив? Отговаря: когато е млад…
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I