Празничната  св. Златоустова  литургия по повод Рождество Христово в катедрален храм “Св. Висарион Смоленски“ в Смолян  бе отслужена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Заедно с него съслужи свещеникът от храма  Иван  Марински.  Вярващи млади и по-възрастни пристъпваха прага на храма с радостта от Христовото Рождение и с желание заедно да съпреживеят великото събитие – Бог да изпрати Своя Син на земята, за да спаси човечеството. По време на богослужението бе прочетен  евангелският текст за уникалното събитие, изпeти   бяха полагащите се молитви,   в които участваше и църковният хор с диригент Мария Каранлъкова. Помощници в служението бяха иподяконите  Даниел, Валери, Георги, Тодор, Георги. Благославени бяха петохлебия. Подготвените за Причастие приеха Светите дарове.
В края на Литургията  отец Иван Марински прочете Патриаршеското и Синодално Рождественско послание,  в което се казва:  „Посрещайки днес Богомладенеца, който идва, за да ни помири с небесата, ние също ликуваме, заедно с небесното войнство, и казваме: „Слава във висините Богу  и на земята мир, между човеците благоволение!"  Славим Го и изповядваме светото Му име, защото с Неговото Рождество за изстрадалия и потънал в грехове свят на нашите праотци започва нова епоха - епоха на светлината и на надеждата, епоха на Божието присъствие сред човеците, в която ние вече не сме сами, защото „с нас е Бог". В посланието се посочва още, че "в епохата, в която живеем, Христос  очаква да бъдем верни Негови изповедници, носители на тази божествена светлина, която със Своето въплъщение Той донесе за всички. Нека не само със слово, но и с дела на милосърдие да покажем принадлежността си към Неговата света Църква, като според силите и възможностите си се погрижим сред нас да няма вече страдащи и нуждаещи се, гладни и жадни, не само за храна или питие, а и за топла дума, за  човешко внимание."
Негово Високопреподобие поздрави сърдечно всички с празника и пожела: “Нека ви е честита тази света служба и Божието благословение да бъде над вас, над чадата ви, над домовете ви! Честито Рождество Христово! На многая и благая лета!
Росица Примовска
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I