С 20% по-малко са регистрираните тежки пътнотранспортни произшествия на територията на област Смолян през м.г. Това стана ясно по време на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата.
В него участие взеха заместник-областният управител Андриян Петров, заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева, представители на регионалните структури на МВР, ИА „Автомобилна администрация“, РЗИ и Спешна помощ, на общини от региона и др.
По време на него бяха анализирани данните за пътния травматизъм през 2019 г. и набелязани мерки за повишаване на пътната безопасност през 2020 г.
„Смолян е единствената област в България, в която нямаме загинал пешеходец на пътя през изминалата година“, подчерта Анжелина Тотева и изрази надежда такава да бъде и статистиката за пътния травматизъм през 2020 г. „Децата са една от най-уязвимите групи пешеходци, затова с тях трябва последователно да се работи. В този смисъл следва да поздравим местната власт за обособяване на първия Областен център за обучение по безопасност на движението по пътищата на територията на Смолян“, посочи още заместник-
председателят на ДАБДП. Инвестицията за неговото изграждане е близо 155 хил. лв., които бяха осигурени от Министерството на образованието и науката, с подкрепата на Община Смолян. Центърът се използва от близо 5 600 ученици от І – VІІ клас на територията на област Смолян и работи активно от месец октормври 2019 г. В него се провежда изнесено обучение по безопасност на движението по пътищата. Състои се от площадка по безопасност на движението, с необходимите знаци и светофари, както и са закупени електромобил, мотопеди и велосипеди. Оборудвани са три специализирани кабинета с компютърна техника и подходящи дидактични материали.
На територията на област Смолян през 2019 г. са регистрирани общо 325 пътни инцидента, от които 250 с материални щети и 75 броя тежки пътнотранспортни произшествия, при които са ранени 106 участника в движението и са загинали 4 човека. Забелязва се увеличаване на пътнотранспортния травматизъм през летните месеци (юни, юли и август). Представителите на институциите коментираха, че в една планинска област, каквато е Смолян, подобна статистика показва, че основен фактор за настъпване на катастрофите продължава да бъде неразумно поведение и подценяване на ситуацията от страна на водачите. Висок е и травматизмът през месеците септември и март, като ще бъдат планирани допълнителни превантивни мерки от институциите през тези периоди, стана ясно по време на заседанието.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I