1385 глигани отстреляни в Смолянско

На територията на област Смолян няма новорегистрирани случаи на Африканска чума по свинете, но трябва да се спазват стриктно мерките за биосигурност, като основна превенция от разпространение на заболяването. Това стана ясно по време на заседание на Постоянната областна епизоотична комисия. То бе свикано предвид усложнената обстановка в страната по отношение на заболяването. 5 нови огнища при домашни свине са регистрирани в различни области.
През 2019-та година в Смолянско бяха регистрирани 6 огнища на болестта при диви свине.
Шефът на горската дирекция инж. Венцислав Фурлански представи информация за броя на отстреляните диви свине, като ги съпостави с предходната година. На територията на областта за м.г. са отстреляни 1271 диви свине, за сравнение през 2018-та броят е 950. От началото на 2020 година до момента има отстрел от 114 животни. Очаква се до края на месеца този брой да нарасне още с около 120, като се има предвид заповедта на Министъра на земеделието, храните и горите за удължаване на груповия лов на дива свиня до края на януари.
Репопулация на домашни свине в област Смолян може да започне не по-рано от месец септември 2020 година, след предварително регистриран животновъден обект и спазване на мерки за биосигурност. „Това означава, че бъде ли установено нарушение, прасето ще бъде евтаназирано, ще бъде съставен акт за административно нарушение, а собственикът ще трябва да плати изгарянето на животното. Ще бъдем безкомпромисни за спазването на тази приета необходима мярка“, посочиха от Агенцията по безопасност на храните.
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I