„Благодат е на Ивановден да си на богослужение в Смолян!“. Това изрече  именникът Иван Пешев, младият специалист по поддръжка на мобилни мрежи от Смолян, който  от доста години живее и работи в Полша. За поредна година по празниците от Рождество Христово до Ивановден той пристига в родното си място и не пропуска богослужения, в които участва като певец и четец.
Иван бе в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“, където архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион отслужи празничната света Литургия в чест на Кръстителя на Иисус Христос – св. Йоан Предтеча. В Жития на светиите се посочва, че „този необикновен Божи избраник, който блести с многобройните си достойнства на границата между двата Завета, притежавал такава нравствена чистота, че по-скоро би могъл да бъде наречен ангел, отколкото човек. Затова и християнските иконописци го изобразяват с крила над препасаното с кожен ремък пустинническо облекло от камилска вълна.“ Той е най-голям между родените от жени, по определение на евангелист Матей, и предрекъл идването на Христос на земята:  “Аз ви кръщавам с вода за покаяние, а Този, Който идва след мен, ще ви кръсти с Дух Свети и с Огън”. Паметта му се чества шест пъти в годината, но най-тържествено се празнува на 7 януари.
След всичко случило се в храма Иван Пешев, дошъл специално от Полша за празниците, сподели: „Това ми липсва в чужбина, там не е така богата традицията, разбира се, където се намирам. Тук се чувствам най-добре. Защо ходя на църква ли? Старая се да имам синхрон, да правя баланс между духовното и телесното, материалното. Да съм добър специалист в работата и в духовното служение в църквата, доколкото мога да дам от себе си, защото човек, където и да е, може да слави Бога, ако изпълнява неговите заповеди. Ако изпълняваш от сърце и добре работата, където си, ако уважаваш и обичаш хората, това привлича към доброто. Бог е с нас. Разбира се, ние не сме съвършени, не сме идеални човеци, но се старая да постигам това в живота си. Вярата е силен мотив. Когато идвам в Смолян, с радост участвам в църковните празници, липсват ми в чужбина. В  Смолян с радост хода и на народни хора, богата и силна е нашата  традиция. Затова и в Полша имаме клубове по български народни песни и танци. Те носят духовен заряд, вътрешна радост. Чрез вярата и чрез тях ние запазваме българския си дух, където и да сме“.
Росица Примовска
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I