В повишена готовност са приведени областната и общинските епизоотични комисии в Смолян във връзка с болестта Инфлуенца по птиците. Заповедта е на областния управител Недялко Славов.
Звената трябва да предприемат мерки за предотвратяване на проникването на болестта в региона.
Забранява се отглеждането на открито на всички видове домашни птици.
От Областната дирекция по безопасност на храните трябва да организират срещи с орнитоложки дружества, ловни организации и горски с цел засилен надзор на дивите птици. Започват и проверки на стопанствата за въведените мерки за биосигурност.
Заповедта ще бъде сведена до вниманието на всички общински кметове, кметски наместници и кметове на населени места.
Към момента няма установено огнище на Инфлуенца по птици, но тъй като вирусът е устойчив на ниски температури, има вероятност от поява в зимния сезон.
Издадената заповед на областния управител е с превантивен характер за въвеждане на мерки за биосигурност и предотвратяване възникването и разпространението на болестта.
Инфлуенцата по птиците или Птичи грип е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите птици, характеризиращо се с тежки неврологични нарушения, хеморагична диатеза и лезии по различните органи и системи, което може да доведе до 100% смъртност при кокошевите птици.  
24smolian.com   


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I