Отварянето на граничните пунктове с Гърция разшири собствеността на родопчани до непосредствена близост с плажовете в южната ни съседка. Стотици нашенци от областите Кърджали и Смолян вече притежават имоти в северните части на Гърция. Дори съдебни спорове за наследствени земи при комшиите станаха практика в районните съдилища в Родопите, за които все още материята е някак чужда. Подялба на къща с плевня из бърчинките сякаш остава в патриархалното минало на планината.
Малолетно дете, чрез своята майка, заведе дело с искане за признаване на собственост върху няколко земеделски имота край Авдира, наследени от покойния й баща. Сагата дори продължи на няколко инстанции. Първоначално районните магистрати прекратиха производството с мотив, че делото за имоти в друга държава не е подсъдно в съдебния район. Не на това мнение обаче бе състав на Окръжния съд в Смолян. По-горната инстанция върна делото отново с мотив, че то трябва да бъде разгледано именно там, където е бил постоянния адрес на покойника…

Вместо домати, къщички за плажуващи

Няколко години след като границите с Гърция в Родопите бяха отворени, цели квартали на нашенци изникнаха край плажовете в Миродато, Авдира, Мандра. Родопчани купуваха земи и вдигаха сглобяеми къщи „на крачка” от Бяло море.
Няколко години по-късно, част от тях бяха принудени да премахват постройките си заради непосилни глоби от страна на гръцките власти. От 8 до 30 000 евро трябваше да плащат новите собственици, позволили си на земеделска земя да развиват туристическа дейност.

Цяло градче до морето

Цяло градче се е появило на близо километър и половина от плажа в Миродато. „Бързите къщички” на родопчани са превзели парцели, оградени от мрежи срещу хора и животни. Една подобна конструкция в груб вид възлиза на около 17 000 лева. Всички са правени от строителен предприемач от Родопите, разкриха още преди година пред наш екип собственици на парцели. С поставянето на дограми, врати, вътрешно обзавеждане и облагородяване на терена, крайният масраф може да достигне до над 100 хиляди лева. Всеки парцел е с площ от около 300 ара.
Още в началото на миналата година обаче, голяма част от новите собственици започнаха сами да премахват постройките си заради административните мерки, предприети от гръцките власти. Стигнало се е дори до арести на българи, разкриват собственици на терени.
Други нашенци успяха да спасят инвестициите си, наемайки гръцки адвокати и счетоводители.
„На това поле преди са се отглеждали аспержи. По европейски програми. В един момент къщите станаха много. Доста нашенци започнаха да пускат обяви, че ги отдават под наем на туристи през активния сезон. Явно това ядоса гърците и всички ние бяхме нарочени. Аз имам две къщи, но ги ползваме две семейства-моето и на сина ми, не печелим пари от тях”, споделя не без яд родопчанин край Миродато.
Според него, сред собствениците на имоти има адвокати, полицаи, бизнесмени и държавни служители

Стотици парцели на нашенци

Около 200 парцела на българи има край плажовете на Миродато, Авдира, Мандра.
Всички българите с имоти в Гърция трябваше да ги заявят пред властите в южната ни съседка. Това се наложи заради имотния регистър, който комшиите ни създават.
Mиниcтepcтвoтo нa oĸoлнaтa cpeдa и eнepгeтиĸaтa гласува yдължaвaнe на пepиoдa зa yзaĸoнявaнe нa имoтитe. Haлoжeнитe глoби зa нeзaĸoннo cтpoитeлcтвo в Гъpция ce плaщaxa нa 80 внocĸи, нo cъглacнo нoвия зaĸoн тoвa вeчe e възмoжнo дa cтaвa нa 100 внocĸи.
Зa дa бъдaт впиcaни имoтитe в нoвия ĸaдacтpaлeн плaн нa Гъpция e нeoбxoдимo coбcтвeницитe дa пpeдcтaвят пpeд cъoтвeтнитe oбщинcĸи cлyжби – личнo или чpeз aдвoĸaт – ĸoпиe oт нoтapиaлeн aĸт нa имoтa, пoпълнeни фopмyлиляpи Д1 и Д2, ĸoпиe oт издaдeни дaнъчeн нoмep /AФM/ и ĸoпиe oт личнa ĸapтa.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I