Качествено образование, ниски нива на престъпността, но в дъното и със задълбочаващи се проблеми относно демографията. Това е област Смолян в последните години, според анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).
Демографските процеси в страната продължават да бъдат силно негативни. През 2018 г. населението на над 65 години е вече точно 1/3 от лицата в трудоспособна възраст  (между 15 и 64 години), като възрастните (над 65-годишна възраст) варират от 25% от работоспособното население в столицата София до 50% във Видин. Отрицателният естествен прираст и механичният отлив на население водят до това, че почти всички области устойчиво губят население, като през 2018 г. то намалява с 51 хил. души общо за страната. Единствено София (столица) традиционно увеличава своето население, макар и с едва около 3 хил. души общо за 2017 и 2018 г.
Докато естественият прираст на населението е отрицателен във всички области, и силно влошен в областите от Северозападна България, механичният прираст в някои области е положителен. В столицата и областите Пловдив, Бургас и Варна традиционно повече хора се заселват, отколкото се изселват. Областите Стара Загора и Шумен вече успяват да държат сравнително балансиран броя на изселванията спрямо заселванията, а Кърджали в някои години, например 2018 г., изпреварва всички с положителния си механичен прираст. Най-влошен по традиция е механичният прираст на населението в Смолян, макар през последните три години да се подобрява, се посочва в изследването.

Всички в школата, добри резултати

За сметка на това Смолянско пък е в челото по качество на образованието.
Столицата отново е напред, но следващите я области, като Габрово, Смолян, Варна и Велико Търново, показват добри резултати в отделни категории. Област Смолян има най-нисък процент на отпадналите от основно и средно образование (под 1%), както и най-нисък дял на второгодниците (едва 0,1%). Учениците там се представят силно и на матурите по български език и литература (4,19 средна оценка за 2019 г.), но лидерите в това отношение са столицата (4,53), Варна (4,26) и Пловдив (4,25). Среден успех под „добър“ 4 на матурата по БЕЛ се наблюдава в областите Силистра, Кърджали, Разград, Ямбол, Хасково, Шумен, Търговище и София.

Най-малко бандити

Смолян и Кърджали са областите с най-малко регистрирани престъпления срещу личността и собствеността – по 5 случая на хиляда души, докато в Бургас, Варна и София те са три пъти повече – около 15 случая на хиляда души. Варна и София отчитат и най-ниската разкриваемост – едва 1/3 от случаите са разкрити. Смолян е на първо място и по качество на околната среда – с най-малко образувани битови отпадъци на човек и най-ниски въглеродни емисии.

БВП нараства

Брутният вътрешен продукт на област Смолян нараства ускорено през 2017 г. след застоя от предходната година. Ръстът е съпроводен с увеличение на доходите на населението, като средният доход на лице от домакинството е сред най-високите в страната, посочват от ИПИ. В резултат на това бедността в областта спада до под средните за страната стойности. Въпреки относително по-високото ниво на безработица икономическата активност и заетостта на населението са над средните. Положително се отразява и добрата образователна структура на населението, характеризираща се с малък дял лица с основно и по-ниско образование. Инвестиционната активност на предприятията е под средната за страната, а чуждестранните инвестиции са относително малко. Инфраструктурата също е фактор, който ограничава местната икономика, но това може да се обясни до известна степен с естествени и географски особености.  Подобряването на работата на местната администрация може да се превърне в сериозно предимство на областта при осигуряване на конкурентна бизнес среда.

Сред най-бързо застаряващите области

Смолян е една от най-бързо застаряващите области. Въпреки демографските ограничения от нисък прираст на населението и слаба урбанизация публичните услуги в областта остават добре развити. Здравеопазването в областта, отчитайки граничното ѝ географско местоположение, също се представя добре, като осигуряването с персонал е съизмеримо със средното, а детската смъртност е най-ниската в страната. Правосъдната и правоохранителната система действат в условия на ниска престъпност и висока разкриваемост на престъпленията. Слабата натовареност на съдиите не влияе негативно на качеството и бързината на правораздаването. Състоянието на околната среда в област Смолян е на много високо ниво.
24smolian.com
Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I