Много и най-различни са коментарите на детето-екоактивист Грета Тунберг, която обвини световните лидери, че бездействат срещу климатичните промени и провалят бъдещето на младежите. Системата, в която живеем, е набрала огромна инерция и се съпротивлява на всяка промяна. Важното е да говорим за това какво може да направи всяка една страна, за да се справим с климатичната криза, коментираха специалистите. Други обвиниха тийнейджърката, че лицемерието в поведението й е голямо и вместо проблема тя се стреми да привлича вниманието  към себе си.
Наистина проблемът с климата е много сериозен, но има стотици хора, които се нуждая от помощ и е по-добре всеки да се включи с нещо без да се прави на жертва, да говори за апокалипсис. Истерията около Грета дава повод да се радваме, че в Родопите нейните връстници са безкрайно състрадателни и помагат на нуждаещите се. Така са възпитани децата ни.

Родопчанинът е състрадателен по душа

и от сърце се включва да помага на хората в беда. Макар и тежко, и трудно да живее той ще отдели от залъка си за някоя благородна кауза. Животът в планината е суров и хората са свикнали да си помагат един на друг. Не обичат и да се хвалят, защото цитират Евангелието, в което се казва: Когато правиш милостиня, не тръби пред себе си, както правят..., нека лявата ръка не знае, какво прави дясната, та милостинята ти да бъде скришом”. Родопчани са убедени, че трябва да помагат, защото това е благородно и човешко. Така възпитават и децата си. Освен родителите и учителите правят същото. Не само покрай големи празници, а постоянно се организират благотворителни прояви, в които се включват и децата, а и има такива, които сами правят кампании.
От години Професионалната гимназия по техника и технологии „Христо Ботев“ в Смолян организира коледна благотворителна акция. Тя се реализира с помощта на клуб „Милосърдие” и е подкрепена от Училищния ученически съвет в гимназията. В края на миналата година те събраха хранителни продукти и подпомогнаха 125 семейства в нужда. През годините учениците от същото училище събираха метални и плюшени играчки за подаръци за Коледа и Нова година на болни деца и от социално слаби семейства, които с радост се забавляваха с тях. Учениците събираха и пластмасови капачки, средствата от които се използваха за специфични нужди на деца.
Професионалната гимназия по икономика „Карл Маркс” в Смолян също организира традиционен благотворителен базар-изложба по повод най-светлите празници- Коледа и Нова година.
Учители, родители и ученици показват, че могат да творят в кухнята, а кулинарните изненади бяха предложени на организирания базар, за да се помогне на деца в неравностойно положение и техните семейства.  
Преди години, когато трагедията в Хитрино потресе България, се организираха веднага дарителски акции. Скаутите от клуб "Родопски скаут" Смолян събираха дрехи - и за деца, и за възрастни, играчки, завивки и други подобни вещи и ги изпратиха на пострадалите в Хитрино. Малчуганите от Детска градина „Зорница” се включиха в дарителска акция за приятел от Хитрино и събраха детски играчки, които предадоха на клуб „Родопски скаут” и те бяха изпратени на дечицата в пострадалата шуменска община.
Прави впечатление, че тези акции се организират в социалната мрежа и се споделят от много хора, които се интересуват от подробности. Това означава, че не просто се споделят, а всеки иска да помогне с каквото може. По отношение на благотворителните акции най-активни са учениците.  Те събираха благотворително играчки  за подаръци на болни деца по повод светлите празници.

„Имаме ученици с добри сърца. Нека доброто винаги бъде с тях.

Да бъдат щастливи и  благословени”, коментират смолянчани в социалната мрежа.  
Преди години 5008 лв. събраха от благотворителен концерт ученици от СУ „Св.Св.Кирил и Методий” в Смолян. Единадесетокласниците и дванадесетокласниците организираха със собствени средства и доброволен труд концерта в подкрепа на едно силно момиче да продължи да се радва на усмивката на баща си. Залата на театъра беше препълнена от хора, съпричастни към благородната кауза на учениците и всеки даде своята лепта за нея. Благотворителният  концерт под надслов "Дом за едно семейство" събра 3 571 лв. , които бяха преведени по сметката на Роска Георгиева, чиято къща изгоря след пожар в Момчиловци. Учениците  от  Езиковата гимназия  "Иван Вазов " в Смолян организираха тогава концерта. Тийнейджърите използваха априлската ваканция не за да почиват, а организираха ателие за изработване на
сувенири, които се продаваха на благотворителен базар в деня на концерта във фоайето на РДТ.  Те изработиха бижута от плъсти, кутийки за бижута и декоративни шишета с декупаж, картички, поставки  за Великденски яйца, за които купили дървените части по интернет. Залата на театъра беше препълнена по време на концерта, имаше и правостоящи. Хората отвориха сърцата си, за да помогнат на пострадалото семейство. Това беше поредният успех за учениците, които имаха зад гърба си вече няколко успешни благотворителни акции в помощ на хора в беда.
Благотворителните инициативи на учениците не спират, описаните са само малка част от тях. При организирането им децата срещат разбиране и помощ и от родители, учители, община Смолян и граждани.
Ученици копаеха и засяваха изоставени градини на възрастни хора в замяна да черпят житейска мъдрост от тях, забравени традиции и обичаи.
Тийнейджъри от различни училища засаждат в зелените площи на учебните заведения кедрови дръвчета и други иглолистни растения.
Учениците се включват и в различни инициативи, при които се почиства околната среда.
Урокът, който нашите деца дават на екоактивистката е, че доброто, милосърдието и съпричастността не се афишират. Нашите деца са възпитани в тези най-големи човешки ценности, защото ако си дал, не си живял напразно. 
Николай Михайлов, 24smolian.com  



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I