8 ученици и двама учители от съседния областен град Кърджали ще бъдат под 14-дневна карантина като мярка срещу коронавирус. Групата се прибра по спешност от Италия, където прекарала 16 дни в градче близо до Милано. Децата били на посещение при партньорско училище по програмата „Еразъм +“. Съвместното обучение е трябвало да продължи до 29 февруари, но визитата бе прекратена поради обявената кризисна зона в Милано и околностите му заради случаите на коронавирус.
Децата се прибраха с два полета от миланското летище „Бергамо“.
Първата група кацна на аеропорта във Варна късно вчера. „Всички деца от Кърджали, които пристигат с полет от Милано, ще бъдат прегледани още във Варна. Ако някое от тях прояви симптоми ще бъде оставено там, в Инфекциозно отделение. Ако няма съмнение за коронавирус, ще се приберат и ще останат под домашна карантина в продължение на 14 дни. През това време ще бъдат наблюдавани от личните лекари. Джипитата им вече са получили указания“. Това обяви началникът на Регионалната здравна инспекция в Кърджали д-р Виктор Кирчев.
„Няма болни сред тях, всички са в добра кондиция. Медиците не установиха симптоми“, пък посочи началникът на Регионалното управление на образованието Гроздан Колев.
Децата и учителите са заминали на 9 февруари.
Припомняме, че Министерството на образованието и науката препоръча на институциите в системата да се въздържат от предприемане на организирани пътувания в Италия и други държави, в които има регистрирани случаи на зараза с новия коронавирус COVID-19.
Препоръката включва ограничение на пътуванията, организирани по линия на участие на ученици и учители в различни международни програми и проекти, както и по отношение на екскурзионни пътувания от училищата.
„Обсъдихме досега взетите мерки. Преценяваме ги като задоволителни, но не в пълен обем. Термокамерите по летищата са монтирани в абсолютно всички терминали. Предвижда се такива да бъдат разположени и на сухоземните и морските граници“. Това заяви след извънредното заседание на Съвета по сигурност началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, който е начело на щаба срещу коронавируса.
„Завръщането на наши сънародници от чужбина е тяхна отговорност, както и наша. Много е важно всеки да разбере, че има отговорност към своите най-близки, приятели, колеги и не трябва бърза да установява контакт с всеки, който му се изпречи на пътя", поясни той.  „Завърналият се от чужбина трябва да има съзнанието за карантина и ако прояви симптоми на заболяване, каквото и да е, да се обърне към личния лекар, който знае какво да направи по-нататък във веригата. Бяха обсъдени и конкретни ситуации при откриване на такива болни, които са потенциално заразени с коронавирус“, посочи професор д-р Мутафчийски.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I