Заместник-областният управител Андриян Петров откри и ръководи заседание на Областния съвет за устойчиво енергийно развитие (ОСУЕР) към Областна администрация Смолян. Той обърна внимание върху значимостта и реалния ефект от реализирането на програми за енергийна ефективност. „Хората се убедиха, че от дейностите за повишаване на енергийната ефективност има реален ефект. Санирането, смяната на отоплителната система, всички енергийно-ефективни мерки, които се въвеждат в обществените и жилищни сгради, улично и парково осветление, спомагат значително както за намаляване на вредните емисии и замърсяването на околната среда, така и за намаляване разходите за енергия“, посочи Петров
Представители на общини от област Смолян докладваха за реализираните проекти, участие, етапи и напредък в настоящи проекти в областта на енергийната ефективност. 
Андриян Петров посочи, че трябва да се проучи интересът на жителите от отделните общини към евентуална програма за ползване на нисколихвени банкови кредити с цел саниране на еднофамилни къщи. „Важно е ние да подадем обратна връзка към Министерства и към Агенцията за устойчиво енергийно развитие, за да се има предвид нагласата на хората, когато се вземат решения. Не би било ефективно да се изготви програма, която впоследствие да не се реализира, поради липса на обществен интерес“, каза Петров. Той призова общините, попълвайки годишните си отчети и в писмата до Областна управа във връзка с енергийната ефективност, да отразяват интересът и нагласите на гражданите към програмите в тази сфера, за да се търсят оптималните решения. Той обърна внимание и върху въпросът, свързан с изграждане в региона на станции за зареждане на електрически автомобили, които все повече навлизат на българския пазар. 
24smolian.com       


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I