Тийнейджъри в Родопите ще могат едновременно да учат и да работят през следващата учебна година. Възпитаници на гимназии, навършили 16 години, ще сключват трудови договори с работодатели, съгласно които ще им бъде заплащано не по-малко от 90% от минималното трудово възнаграждение. Това е новият момент в отношенията „Професионално образование-бизнес“.
Новината е от последното заседание на Областната комисия по заетостта. Тя обсъди и прие единодушно Предложението за държавен план-прием за учебната 2020/2021 година в училищата на територията на област Смолян.
Повишаването на интереса към професионалните гимназии и паралелките с професионална подготовка е значима политика в сферата на образованието, както на национално, така и регионално ниво. Конкретна стъпка в посока за развитие на професионалното образование в партньорство с бизнеса е активното въвеждане на дуалната система, бе констатирано по време на заседанието.
По заявка на бизнеса, е заложено професионално обучение в направленията: „Автоматизирани системи“ в ПГЕ „А.С.Попов“-Девин; „Производство на облекло от текстил“ в ПГЕ „А.С.Попов“-Девин; „Електрообзавеждане на производството“ в ПГТТ „Христо Ботев“- Смолян, дуална форма; „Автотранспортна техника„  в ПГТТ „Христо Ботев“-Смолян; „Обогатяване на полезни изкопаеми“  в ПГ „Васил Димитров“- Мадан.
На снимката: Десетки наши ученици трупаха опит в ЕВН в последните години, снимка: EVN
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I