Цифрите: Щастие зад граница, мъка в Родопите

Щастие зад граница, мъка в Родопите. Тъжната статистика на региона с все по-голям процент застаряващо население.
1452-ма родопчани са сключили брак в чужбина в рамките на миналата година, докато за 12 месеца 3 610 души са… починали в областите Кърджали и Смолян. Или на една сватба се падат по пет погребения.
1941 души са починали за година в Кърджалийско, сочат последните данни на Националната статистика. Техният броя в област Смолян е 1669. Най-малко смъртни случаи пък има в най-малките общини-Борино и Джебел, съответно 50 и 93, най-много в Кърджали и Смолян-787 и 555.
В същото време хиляди млади хора от двата региона избират да търсят по-добрия живот извън пределите на областта, а най-често зад граница. Семейства вече се създават в чужбина.
По 122-ма родопчани сключват брак зад граница средно на месец. 726 двойки са скрепили съюза си с подписи извън пределите на страната в рамките на миналата година, след което са пресъставили брачните си свидетелства в Община Кърджали. Данните на отдел ГРАОН в администрацията в областния град са категорични-Кърджали отново е в челото по този показател на глава от населението в страната.
1015 са общо сключените бракове в рамките на м.г. Едва 289 обаче са от двойки, сторили това в града. Всички останали са поставили подписи в чужди държави.
Градът край Арда изпреварва по този показател десет пъти областния град Смолян.
Едва 100 са сключените граждански бракове в родопската община за цялата 2019 г.
В същото време погребенията са ежедневие за двата региона. Гробищният парк в Кърджали е почти изчерпан като площ, а Общината търси решение с нови терени.
По последни данни на Националната статистика за година в страната са регистрирани 108 526 смъртни случаи.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I