Над 20 души са под карантина в Родопите.
Осем е техният брой в Кърджалийско. Всички те са в областния град, съобщиха за Регионалната здравна инспекция.
„Хората са се върнали от чужбина, уведомени са личните им лекари. Извършват се необходимите наблюдения на състоянието им. Към момента няма симптоми за вирусно заболяване“, посочиха от РЗИ.
В същото време стана ясно, че семейство от Кърджали е било издирвано и установено, след като не е спазвало 14-дневния карантинен период. Тримата жители на областния град се завърнали от Италия на 26 февруари. Те са пътували с автомобил, влезли са в страната през КГПП „Калотина“. Не са били уведомени здравните институции, а тричленното семейство не е спазвало никакви изисквания. Посещавали са работните си места, придвижването им е било свободно в града.
В момента се наблюдава състоянието им, уточняват се и контактите им.
9 души от Смолянско са попълнили анкетни карти, че са се завърнали от Италия, и състоянието им се следи от здравните инспектори.
14-дневна карантина в дома си ще прекарат и майка с дете от девинско село, които са се върнали наскоро от Апенините.
„Съгласно разпореждане на Министъра на здравеопазването абсолютно всеки, който влиза в България от четирите най-засегнати държави от коронавирус, а те са Китай, Италия, Иран и Южна Корея ЗАДЪЛЖИТЕЛНО остават под домашна карантина за 14 дни под наблюдението на личния си лекар. Уведомява се и Регионалната здравна инспекция, особено ако на влизане в страната лицето не е попълнило анкетна карта.
Това е важно уточнение, тъй като неколкократно се сблъскваме със случаи, в които лица, прибрали се от Италия, пренебрегват указанията и излагат на риск много хора, с които влизат в контакт! За да не допускаме подобни случаи в следващите дни, нека кметовете на общини и населени места да информират незабавно органите на МВР и РЗИ, при установяване на лица, които не се подлагат на доброволна карантина и така нарушават разпорежданията на националния кризисен щаб“, обяви областният управител на Смолян Недялко Славов.
24smolian.com
Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I