Над 33 000 нашенци са се изселили от страната в рамките само на година. От тях 5 265 са децата и юношите от 0 до 19 години, заминали със семействата си.
Последните данни на Националната статистика и то засягащи само лицата, които са декларирали пред административните власти за промяна на настоящия си адрес от странатa в чужбина. Реалните цифри са далеч по-стряскащи.
При продължаване на здравната криза в Европа, свързана с разпространението на коронавирус, пък е възможно огромен процент от тези хора да се завърнат по родните си места.
Какви са цифрите за Родопите? Точна статистика няма, но пък данните са категорични за децата в региона, които напускат заедно с родителите си страната.
1 181 деца от Кърджалийско не чуха първия звънец за настоящата учебна година и не влязоха в класните стаи, защото са на гурбет зад граница заедно с родителите си. Това сочи информацията на Регионалното управление на образованието на база данните от Механизма за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици. Общо 1470 деца са били обханати от него в региона. За огромен брой от тях е установено, че вече живеят в чужбина със семействата си.
Традиционно около 100 ученици пък напускат област Смолян след 7-ми клас. Обикновено излизат от страната с родителите си, с документ за основно образование. Най-вече това се случва в общините Доспат, Неделино и Борино, посочват от Регионалното управление на образованието в Смолян.
Най-голям брой хора, напускащи страната пък е във възрастовата група от 25 до 49 години.
Според официалните данни на статистиката и цифрите от просветните инспекторати за настоящата учебна година, то всяко четвърто дете, напуснало страната, е от Родопите.
На снимката: Парковете сега са празни
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I