Смолян е най-бързо застаряващия регион в страната. Това сочат данните на Националната статистика.
През последното десетилетие делът на населението над 65 години нараства от 17.5% до 21.6% през 2019 г., което е един от най-високите проценти в ЕС, анализира в своя статия „Капитал“. Най-скоростно застарява населението в Смолян, където делът се повишава от 16.6% през 2009 г. до 24.7% през 2019 г. Тенденцията е особено изострена също така в селата във Видин, Габрово и Перник, където над 40% от живеещите са над 65-годишна възраст.
В резултат на това през последните десет години нараства и делът на възрастните хора, които са зависими от трудоспособната част от населението в страната (която се води в групата 15 - 64 години) - от 25.4% до 33.8%. Това е от значение за устойчивостта на осигурителната и пенсионната система в страната и е причината застаряването на населението да е най-често посочваното от международни институции предизвикателство пред България.
Смъртността в страната нараства леко на годишна база - от 15.4 промила (починали на 1000 души) през 2018 г. до 15.5 през миналата година. Всички области отчитат увеличение през последните десет години, като най-висока е във Видин, Монтана, Ловеч, Кюстендил и Перник (над 20), а най-ниска - в столицата, Кърджали, Варна и Благоевград (около 12).
Раждаемостта намалява във всички области през последното десетилетие, но това не е изненада. От 2003 г. раждаемостта в България започва постепенно да расте, докато през 2009 г. не достига връх от 10.7 промила (раждания на 1000 души), което е най-високата точка от 1991 г., съдейки по исторически данни от Световната банка. След финансовата криза обаче коефициентът пак тръгва надолу и тенденцията продължава и през 2019 г.
Смолян се нарежда на едно от последните места по раждаемост. В същото време смъртността изпреварва в пъти броя на ражданията.
Както 24smolian.com вече писа, 1452-ма родопчани са сключили брак в чужбина в рамките на миналата година, докато за 12 месеца 3 610 души са… починали в областите Кърджали и Смолян. Или на една сватба се падат по пет погребения.
1941 души са починали за година в Кърджалийско, сочат последните данни на Националната статистика. Техният броя в област Смолян е 1669. Най-малко смъртни случаи пък има в най-малките общини-Борино и Джебел, съответно 50 и 93, най-много в Кърджали и Смолян-787 и 555.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I