На „Маказа“ сякаш е… краят на света. Видеото е заснето днес, 22 април 2020-та година.
Но пък днес от Гърция долетя и оптимистична новина. Въпреки пандемията, ще плажуваме от юли. Но за да преминем през ГКПП „Маказа“, трябва да сме си издали… „здравен паспорт“.
Туристическият сезон в Гърция може да бъде спасен поне отчасти тази година, но "здравните паспорти" са вариант за допускане на гости по суша, море и въздух. Това каза ресорният министър Хари Теохарис пред телевизия "Скай", цитиран от гръцки медии. Това е и темата на деня на групата „ГКПП Маказа - трафик и полезна информация (Makaza/Μακάζα)“.Туристите да се тестват за COVID-19 в собствените си държави, преди да потеглят за страната му, предлага министърът на туризма Харис Теохарис.
Такъв метод би дал възможност на властите да знаят здравния статус на туристите; най-голямото предизвикателство ще е да се реши "кой и как да влиза" в Гърция. Първо обаче трябва страните в ЕС да постигнат съгласие за практиките за "безопасно влизане", казва Теохарис. Решението още не е взето, но би могло да се приложи още това лято. В момента Теохарис очаква оценка от здравни експерти в страната за начина, по който би могла да се осъществи "реалистично" подобна идея. Каквото и да се реши, туристическият сезон вероятно ще е доста ограничен тази година - от юли до септември. "Може да има известно търсене през октомври и може би дори ноември", но това може да е тема на обсъждане едва след като основните въпроси бъдат решени. Не се очакват и гости от по-далечни дестинации като Съединените щати и Азия, продължи министърът. Първо обаче е необходимо да се вземе окончателно решение за отваряне на хотелите по крайбрежието. Не е изключенето забраната за работата им, която в момента е в сила до 30 април, да бъде удължена.
Според Теохарис гръцката туристическа индустрия очаква спад между 50 (в най-добрия случай) и 75% тази година. 24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I