Преустановено е заустването на води от рудник “Батанци” в река Батанска край град Мадан, съобщиха от Екоинспекцията в Смолян. Това е в резултат на извършена проверка от експерти на РИОСВ, Басейнова дирекция „Източнобеломорски Район“ (БДИБР) и Регионалната лаборатория към ИАОС в Смолян  по сигнал за побеляване на реката.
Установено е, че от находище „Батанци”, експлоатирано от „Върба Батанци” АД, аварийно са изпомпвани  непречистени руднични води, а част от тях са заустени в река Батанска. До аварийното изпомпване се е стигнало вследствие на интензивно снеготопене през последните дни, след което значително количество вода е постъпила в подземните водосборници на находището, където поради замътване, водите в галериите на рудника са придобили със  сиво-бял цвят. Заради големия дебит и невъзможност всички замътени води да бъдат отведени в Рудоземската обогатителна фабрика (РОФ), се е наложило аварийно нерегламентирано заустване на част от тях в река Батанска. Това е  предизвикало нейното размътване и побеляване.
От РИОСВ – Смолян е възложено вземането на водна проба от отпъдъчната вода на участък Батанци преди заустването й.
За допуснатото аварийно изпускане на непречистени води срещу дружеството ще бъде стартирано административнонаказателно производство.
Във връзка с установеното изтичане на дренажни води от рудника в района на гр. Рудозем Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ определи следните места за вземане на водни проби: от река Батанска преди заустване на дренажните води и след заустване на дренажните води.
Взетите проби ще бъдат лабораторно изследвани по показателите:  разтворен кислород, наситеност с кислород, неразтворени вещества, цианиди свободни, желязо, манган, цинк, мед, арсен, алуминий, хром общ, кадмий, олово, никел, живак и калциево-карбонатна твърдост.
24smolian.com




Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I