Докато не свършат парите и не секне интернет

Социалната изолация продължава и по всичко личи, че ще бъде удължена.
За над 20 дни под карантина единственият социален живот е във фейсбук. Ако спре интернет наистина ще стане страшно. В началото на предприетите мерки болшинството се шегуваше, че пред магазините и аптеките се виеха опашки, но от две седмици не е така. Генерал Мутафчийски стана любимец на една част от хората. Навсякъде колажи с него в мрежата. Един от актуалните е, че генералът ще ни поздрави и в новогодишната  нощ за... 2021-ва. Но вече започнаха и критиките към него по отношение разминаване на информация. Най-вече едно от първите му изявление, в които твърди, че коронавирусът е обикновен грип, а дни по-късно-колко е опасен и как ще бъдат загубени близки хора. Истинско недоволство предизвика в мрежа и заповедта на здравния министър да се носят задължително маски. Буквално фейсбук прегря от гневни коментари, повечето бяха затова, че маски липсват, а ние сме задължени да ги носим. Други пък казваха за „цигари имате пари, за маски нямате“.  Общо взето положението беше следното: Маските помагат, маските не помагат, маските помагат. Маските са задължителни.Маските не са задължителни. Маските са задължителни. Маските се препоръчват. Най-накрая беше отменена тази заповед.

Всички в мрежата започнаха да разбират от вирусология,

разпространение и лечение на болестта. Всякакви рецепти се препоръчват и споделят. Тъй като в тоника имало хинин, свърши и тоникът. Сода разтворена във вода, с нея да се изплаква устата, изцеден лимон с вряла вода и лъжичка сода в него направо ликвидира вируса, тази смес се пиела вечер. И какво ли не. На едни места пише, че зеленчуците са опасни, на други са препоръчителни. Има опасност от зараза с коронавируса от повърхности, няма такава опасност. Хората се объркаха от толкова заливаща ги информация, че направо ще изперкат.

Оставете вируса, мислете за икономиката

Най-масово обаче се коментира как ще преминем финансово-икономически през кризата. Хората са в паника как ще си плащат тока, сметките в банките, как ще живеят. С над 11 процента ръст бележат и регистрираните безработни в Бюрото по труда в Смолян към края на месец март. Не стана ясно към момента банките, бързите кредити и други финансови институции какви мерки ще предприемат в тази ситуация. Шегите във фейсбук отстъпиха място как ще оцелеем –  от болестта ли ще умрем или от глад. На всичко отгоре и зимата се завърна през април и още разходи за ток и отопление.  Хората са гневни, че не е забранено да ходиш по банки и пощи да си плащат сметки, а на пейка не можеш да седнеш. В гората има вируси, но в банката няма. Както и, че е разрешено да изведеш кучето, а детето не може. И още защо пускат нашенци да се завръщат от чужбина и да носят вируса, а останалите в България трябва да спазват карантина.

„Глобяват ни за глупости.

Да ни  таксуват и със СМС-и  ако искаме да излизаме. Бабите трябва да имат принтер, за да печат декларации“, пишат хората в мрежата.
Колкото и да е странно, новината, че коронавирус влезе в Народното събрание, хората приеха сякаш радушно.
Страхът от заболяването и неяснотата как ще живеят без средства и изолация отприщва гнева на обикновения човек и се очакват още по-неадекватни реакции. Много хора пишат, че вече рядко ще гледат телевизия, защото се стресират още повече.
Може би несигурността от това, което предстои, и как ще оцеляват хората вече става по-силна от евентуалната зараза с коронавирус. Светът вече наистина не е същият.
Николай Михайлов, 24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I