Българската банка за развитие (ББР) е държавна банка. Министърът - принципал да свиква борд и да освобождава всичко в нея. Така Бойко Борисов коментира големия скандал в последните дни. ББР е дала кредит на стойност от 75 млн. лв. на компанията "Свети Георги груп" - дружество за изкупуване на вземания. Това дружество е лидер на колекторския пазар, след като в края на 2019 г. пласира голяма емисия облигации за 236 млн. лв., използвана поне частично, за да придобие огромен пакет - 538 млн. лв., лоши кредити от Първа инвестиционна банка.
Заемът е десетгодишен, а съдлъжник става друга свързана фирма - "ВИП колекшън". Няма информация с какво се обезпечава кредитът и какво ще се прави с тези пари.
Всичко това се случва на фона на отпуснатите 700 млн. лв. за увеличение на капитала на банката, която трябва да помага на пострадалия в страната бизнес.
Шефът на банката Стоян Мавродиев и екипът му обясниха вчера, че с този ход се помагало на ликвидността на банковата система: "Като изчистим банките от балансите им от портфейли, които ги затрудняват, ще позволим на тези банки да финансират новите си клиенти. Осигуряваме ликвидност, а с дългия срок на погасяване - до 10 години - позволяваме на конкретно дружество да помогне и на тези 7500 длъжници с лоши кредити."
Разпоредих директорският борд на ББР незабавно да бъде уволнен, каза премиерът Бойко Борисов.
Медиите публикуваха и дописки, от които стана ясно, че заплатата на Мавродиев е 36 000 лева.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I