Изпълнителният директор на „Лъки Инвест“ АД бе привлечен като обвиняем за замърсяването на реките Юговска и Чепеларска, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура.
На 21 февруари 2020 г., в землището на гр. Лъки, в съучастие, като извършители, с отговорника на хвостохранилище, и управителя на хвостохранилище, е допуснал да се замърси водно течение – водите на река Юговска и река Чепеларска, чрез изтичане на цианиди – свободни, в реката и с това ги е направил опасни за хора, животни и растения, както и негодни за ползването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели – престъпление по чл. 352, ал.1, вр. чл. 20, ал.2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, се посочва в обвинителния акт.
Първоначално по настоящото досъдебно производство, Районна прокуратура – Асеновград, на 23 февруари привлече като обвиняеми отговорника и управителя на хвостохранилището. В хода на продължилото разследване бяха събрани нови факти и обстоятелства за повдигане на обвинение по същото дело и спрямо изпълнителния директор на „Лъки инвест“ АД. 
Делото е взето под специален надзор на Апелативна прокуратура – Пловдив и Окръжна прокуратура – Пловдив.
Спрямо  обвиняемия е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева. На 26  февруари 2020 г.  спрямо другите двама обвиняеми е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 5 000 лева, за всеки един от тях, които са били внесени.
Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което са обвинени, е „лишаване от свобода“ от една до пет години и глоба от пет хиляди до тридесет хиляди лева.
На снимката: Проверката на място от страна на екоминистъра
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I