„Маказа-Нимфея“ да бъде включен от правителството в Атина в списъка с приоритетните за отваряне гранични пунктове – това настоява в парламентарно питане депутатът от партия СИРИЗА Димитрис Хариту.
Милиони туристи от Балканите преминават през ГКПП „Маказа“, за да стигнат до градовете и курортите в Северна Гърция, посочва Хариту. Депутатът от Коалицията на радикалната левица отбелязва ключовото значение на граничния пункт за развитието на туризма и стимулирането на местната икономика, но визира и притеснителните изявления на представителите на местните власти, че Атина ще отвори първо 4 от 13-те си гранични пункта. Това са Кипи - на границата с Турция, Промахон - най-натовареният пункт на границата с България (ГКПП "Кулата"), Евзони - на границата със Северна Македония и Кристалопиги - "вратата" към Албания.
Както вече 24rodopi.com писа, от туристическия бранш поискаха заедно с другите 4 ГКПП-та за туристи да бъде отворен и „Маказа“.
Ако това не се случи, туризмът в Северна Гърция ще отчете огромни загуби, смята депутатът. Той настоява министрите на транспорта и на туризма да включат "Маказа - Нимфея" в списъка.
В писмо на Федерацията на хотелиерите до Теодорос Караоглу, зам.-министър на външните работи, се посочва, че с „отварянето на портата с България край Комотини“ туристическият поток от „Маказа“ ще „осигури до известна степен туристическа стабилност“. Посочва се също така, че в България, Румъния, Сърбия и Албания има ограничен брой случаи на коронавирус.
Припомняме, че се очаква от 1 юни да се позволи преминаването през ГКПП "Маказа" по работа, а от 15 юни - и за летуване.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I