Как се променя едно общество, как преминава в различните си нива на развитие, как прекосява епохи - много точно може да се съди по един анализ на музикалните предпочитания във времето. Ритмите моделират поколения, поколението определя музиката. Стойности на обществото. Културни, битови, психически и така нататък.
Ако хор „Бодра смяна” трябваше да създаде отличната БКП младеж, Соц югенд формации, готови да бранят родината и партията, то откъде, по дяволите, се появи тази Саманта Фокс?! Си Си Кеч и всьо останалая буржоазна утайка?
Ами, появиха се, с ефектни еротикони. Това де, плакати. Сексът продава, беше постулатът на Запада, при нас се възприе малко по друг начин. В чисто самообслужващия нагона вид. Тъй, де. Голотията не влизаше в програмата на партията и на „Бодра смяна”
Сръбското беше музиката на апокрифните кръчми по малките населени места. За душата, за ракията, за сълзите, за подути очи от бушони.
И тогава! Малко след като Тато гледаше като обран евреин другарите си, а народът предвкусваше, че вицовете вече ще бъдат разрешени, се появи Той. Или Тя, няма значение.
Говорим за поп-фолка, чалгата, чака-раката и те така.
Нахлу със сръбско-турско-гръцки размах, но с визия а ла Саманта Фокс и Сандра. В момента, в който Радка сцепи гащите си. Или май друг някой щеше да й ги сцепи, но и това няма особено значение. Въпросът е в неистовото желание за голота! И музика, разбира се. Тигри, лъвове, крокодили. За какво ли не се пееше, докато някои с подобни прякори ги разстрелваха като кучета по улиците. Много екшън, много турбо фолк!
Годините се нижат и всичко започна да изменя „орнаментики”. Чалгата стана нещо друго, средно между псевдо рап, по-ритмичен кючек, но отново взаимстван (щото е по-лесно) от съседни нам държави. Но пък тунингът стана неизменна част от лайфстайла. Това силикон, хиалурон, екстеншъни, меншъни, стеншъни и какво ли още не. Джуки като след удар с права лопата, липосукции и други сукции, от 16-годишни ученички до 60-годишни, искащи да влязат в категория „Милф”. Прекрасни млади жени заприличват на Горгони Медузи, щото „много е файско бе, онзи!”. Красота до вулгарност-миски, чалгарки, плеймейтки...
Какво е общото между промяната в обществото, културните нагласи и тези аслани пред къща в Родопите, сякаш входа на офис на „Мултигруп“? Едното просто прокарваше пътя към другото, докато последното не се превърна във висша ценност и самозакичен орден за житейски просперитет.
От колегите от 24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I