Мащабно изследване сред населението за коронавирус ще бъде направено в региона.
Резултатите от масовия скрининг ще дадат яснота за евентуална следваща вълна през есенно-зимния сезон. Това обяви директорът на Здравната инспекция д-р Мими Кубатева. Изследването е разработено от РЗИ и териториалното статистическо бюро в Смолян.
Ще бъдат обхванати 350 души от областта, разпределени в следните възрастови групи  - до 18 г.,  18-59 г. и над 60 години.
Изследваните ще бъдат разпределени по следния начин: в общините – Борино -10, Доспат-26, Златоград-36, Мадан-36, Неделино-19, Рудозем-30, Смолян-122 и Чепеларе-22.  Тестовете  са разпределени спрямо пропорционалността на населението във всяка една община, обясни и шефът на статистиката Николай Славов.
Джипитата ще предлагат на пациентите си от съответните възрастови групи да се включат в изследването, което е по желание. Ще се попълват анкетни карти за информирано съгласие на хората.
Вероятно резултатите ще станат ясни в края на месец юни, началото на юли, уточни д-р Кубатева.  
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I