Коронавирусът нахлу в Родопите с ярост, дори непрогнозирана от вездесъщия щаб за борба с него. „Нищо притеснително, животът продължава, ще се справим, ще отмине“, казват хората в най-засегнатата община в Кърджалийско. В Смолянско стана почва за различни теории. Като удар от конкуренцията в туристическия бранш, до даването на пари за „запишете се като заразени“. Но най-вече истината е за самото съществуване. Тоест-без работа гладуваш. Та затова и едни отрудени жени не желаели да се оплачат от симптоми, че да не изгубят работата си и един цех пламна, от там и цяла община.
В един от областните родопски градове, някакъв Кирчо пък реши да се надсмее над невярващите във вируса и сподели в т.нар. „социални мрежи“ „да ходят да подишат въздух в белодробното отделение“. Визирайки затворения сектор в местната болница заради появата на коронавирус. Някакъв опит да запее в хора на генерала-медик, който прогнозираше, че „яко ще измрем“, а преди това говореше за камиони с трупове, чували. Синхронизирано с началника си и за „детски площадки, превърнати в морги“.

Трупове няма

Голяма бройка заразени, но пък ясновидците не познаха-труповете са малко. Тъжна картина за близките на починалите от какви ли не тежки заболявания. Защото цифрите за загиналите влизат в хора на валкириите, чиито цели са различни от борбата. Те наклоняват сражението към която си искат страна. Скандинавска митология. За жалост, като действаща опера на Вагнер и у нас.
Срамното разделение на едно общество, което никога не е било обединено.

Старт на истерията

Истерията с Ковид-19 стартира у нас в началото на март с няколко заразени. Малко по-късно-извънредно положение. По 10-20 болни на ден и мерките се затягаха. Забрани, ограничения, какво ли не. На косъм и от-„сложете найлонови торбички на главите“.
Банско бе затворен заради няколко заразени. В момента в Доспат са десетки пъти повече. Но няма блокада.
Защо? Кому бе нужно всичко това, истерясването с чували и трупове? Дойдоха милиардите от Европа заради вируса?
По време на извънредното положение здравната ни система била неподготвена, а сега вече е Шест?
Друго неразбираемо. Защо най-бедните все помагат, де е държавата? То не бяха СМС-и, ДМС-и, дарения. Деца се лишаваха от стипендии в помощ на медиците. А една маска стана 3 лева от 10 стотинки за бройка.
Лимони-7 лева за кило, джинджифил-26 лева за кило. По време на извънредното положение. След него-първото за тройка левчета, второто-за 8.
Честито, който се напечели, напечели. Здравето е важно, но и парите. Както и едни милиарди от Европа.

Свободата е политика

Въпреки „зверските данни“ и неистовото желание на разни „мисирки“ брифингите на щаба да се върнат, както и мерките, това няма да стане. Нееднократно бе посочено. Защо? Четете между редовете. Парата от Европа е вързана в кърпа, а дразнене на народа е като самоубийство. По-добре да ходят по плажовете, отколкото да мислят за скандалите и еретизма, наречен избори.
Никой здравомислещ няма да си причини това. А и друго-вирусът нито се оказа толкова заразен, нито толкова смъртоносен. Хорът пее заглъхващо и фалшиво. Само май Кирчо не е на това мнение.
Та, стана ясно, че и свободата е политика.

Маските паднаха

Маките паднаха. Относно всичко. Власт, здравеопазване, лекари, приятели. Всеки оцени истинските и лицемерите, мислещите от празноглавците, страхливите от смелите.
Разбрахме и на какъв хал е здравната ни система. Не че не знаехме и преди.

Да имаше Ковид-19 и… поне един живот щеше да е спасен

Един пример. Само един, но всъщност всеки един от вас може да посочи поне два. Тъжен и гаден, шамар от действителността.
Един родопчанин отива при джипито си. Има пневмония. Личният му лекар го праща в болницата. От лечебното заведение го връщат при джипито. После пак обратно в болницата. И докато чака, умира в коридора. На 45 години. Брифинг не беше даден. Започна надпреварване „колко пиел, колко пушил, колко пъти ходил до кенефа“. За да се заглушат реалните проблеми.
Ако имаше тогава Ковид-19…
Сега температурата е страшна. Първа крачка към зараза. Мерят я навсякъде. Преди две години това бе просто елемент от настинка.
По време на извънредното положение бе отчетен феномен-спад на инсулти и инфаркти. След него-става страшно, бум!
Хората бяха панирани, затворени, не смееха да отидат на лекар заради насажданата психоза. Температурата бе важна!
И тогава умираха хора, и сега. Здравната ни система е в окаяно състояние и това е видимо от десетилетия.
Знаете ли кога вирусът се убива? Когато на хората спре да им пука. Някой да говори за Ковид-19 в най-заразената държава САЩ? Не, тя в момента гори. Всеки има своите проблеми, но избира сам илачите за тях…
Жельо МИХОВ, 24smolian.com
 На снимките:
-Сложи маските!
-Огън


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I