Резултатите от матурите за пореден път поставят учениците от област Смолян на челното второ място в страната, след София-град. Анализът показва, че успехът е траен и тенденцията за отлично представяне на зрелостниците е устойчив в продължение на последните 10 години. Средният успех от Държавния зрелостен изпит в региона и на двете матури през настоящата учебна година е по-висок спрямо предходната.
По Български език и литература се явиха 694 зрелостници, като средният успех за област Смолян е 4.53, а за страната- 4.20. На втория изпит се явиха 593 зрелостници по предмет по избор. Средният успех за страната е 4.84, а средният за област Смолян е 4.79. Направената съпоставка с учебната 2018/2019 година също показва повишени резултати. По Български език и литература е бил 4.19 за област Смолян, а през тази година има повишение на средния успех-4.53.

Едни от най-умните

В Смолянска област са едни от най-умните деца в страната според резултатите от матурите. Дистанционното обучение наистина е било успешно щом и при тази ситуация абитуриентите постигнаха и показаха завидни умения и знания. Тази тенденция колкото е радостна, толкова е и тъжна, защото отличниците ни са за „износ”. Едно е ясно, учениците залягат здраво над учебниците, за да научат език, да натрупат знания и да заминат да учат в чужбина.

Бегом към Запада

И тази година много  млади родопчани  ще изберат чуждите пред българските университети. Най-много  зрелостници се насочват към Великобритания. След това са Холандия, Германия, Франция, Дания. Сред най-търсените специалности са бизнес и икономика, програмиране и компютърни науки, медицина  и др.
Младите хора са напредничави и си знаят цената. Те непрестанно търсят по-добри варианти за себе си и реализацията си. Не ги удовлетворят ниски заплати, които получават родителите им. Готови са и да рискуват да оставят близките си, родината си и въпреки трудностите да заминат в чужбина, където ще бъдат оценени. Други  пък ще отидат в по-големите български градове, където заплатите са в пъти по-високи от Смолян например, където специалисти с 25 години стаж и висше образование взимат около 700 лв.

Гласът на младите

„Сестра ми от две години учи в университет в Лондон. Беше приета медицина в София. Изкара една година и се отказа. Споделяше, че преподавателите са им упражнявали невероятен рекет да им купуват учебниците и в прав текст са им казвали, че няма да вземат изпитите си ако не ги закупят. Откакто отиде да учи в Лондон фармация е много доволна. Работи и учи,  и даже ни изпраща пари, помага ни”, споделя  Михаела. Тя е абитуриентка тази година и ще отива да учи при сестра си. Желанието й е да се обучава в бизнес специалности –маркетинг и икономика.  
„Жалко, че в България не мислят за младите хора и как да ги задържат. Чух се с мой приятел, който е студент в Лондон,  и ми разказа как само по изпратено СV е бил одобрен за работа в банка. Той не може още да повярва. Гледал е позициите за обявени работни места и отговарял  на критериите, но нали е с българско мислене, си е казал, че никой не го познава, българин е и едва ли има шанс. Все пак е пробвал, след  ден му  върнали отговор да се яви на интервю и е бил одобрен”, разказва зрелостник. Тази случка  го е вдъхновила и той категорично е взел решение да учи в чужбина. 

„Ако си кадърен, способен и не те мързи

да работиш имаш шанс, не е като в България - връзки, даване на подкупи, партийни назначения и други незаконни хватки, за да започнеш работа”, посочва още зрелостникът. „Знаете ли, не искам да се мъча като родителите ми, завърших  и ще  отивам в Германия да уча. Майка ми и баща ми са висшисти, заплатите са им мръднали с около 100 лв. за пет години и едва смогват. Когато бях по-малък си спомням как  поддържахме среден стандарт на живот, а сега ставаме по-зле. Особено и с тоя коронавирус. Много учих, смея да твърдя, че знам много добре английски и немски. Полагах много усилия с единствената цел да се махна от тази държава, която унижава образованите хора, не ги цени и в която дори не можеш да се храниш нормално”, споделя разочарованията си 19-годишният Константин.

Оставащите

Абитуриентката Елеонора от Смолян е категорична, че и в България можеш да се реализираш ако си кадърен и способен. Но в Смолян няма да остане, ще кандидатства английска филология  в Софийския университет  и иска да живее в столицата.
Венцислав ще работи и ще учи, за да не бъде в тежест на родителите си.  „Този вариант ще ме направи по-самостоятелен, най-малкото защото ще разполагам и със собствени   средства. Да работиш и да учиш едновременно не е лесно, тъй като ангажиментите са много и времето почти никога не стига. Но този вариант ще ми помогне да се науча да бъда организиран, отговорен и да не тежа на родителите ми, защото майка ми е безработна заради пандемията и преживяваме с парите на баща ми”, коментира Венци.
Всеки от абитуриентите ще поеме по своя път.
Животът на родителите направи практични и децата. Те нямат време много за детство, емоции и мечти, защото виждат как всеки ден родителите им се борят за оцеляването на семейството. Тяхната мечта е да живеят по-добре и затова учат и постигат такива високи резултати, за да могат да се реализират в чужбина. Имаме умни деца, но направихме всичко възможно да не ги задържим в България. Надеждата ни е някой ден да се върнат. 
Николай Михайлов, 24smolian.com
На снимките:
-Младите хора залягат здраво над учебниците, за да могат да се реализират в университетите в чужбина
-Матурите

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I