Имената на управителя на Българската народна банка, бившите главен прокурор и вътрешен министър бяха намесени в дело за лихварство. Адвокатите на осъден маданчанин за незаконни банкови занятия срещу лихва направиха доказателствено искане при обжалване на присъдата в Апелативния съд в Пловдив.
Те настояват да се изиска справка от БНБ за това в нейните компетенции ли е да издава лиценз на физически лица във връзка с осъществявана от тях дейност по предоставяне на заеми с уговорка за заплащане на лихва и да се даде разяснение при издаване на такъв лиценз изисква ли се кредитирането да е срещу лихва и определени ли са параметрите, в които се определя такава лихва. Юристите направиха и искане за официален отговор на въпроса изготвяно и изпращано ли е писмо от управителя на БНБ Иван Искров до Цветан Цветанов в качеството му на тогавашен министър на вътрешните работи и до Борис Велчев в качеството му на главен прокурор и ако е издавано и изпращано до посочените лица такова писмо, да се посочи датата на изготвянето му.
Тези искания бяха част от защитната теза на осъдения, с която се иска възобновяване на съдебното производство и отмяна на наказанието.
Жителят на Мадан получи наказание от Окръжния съд в Смолян за нерегламентирани банкови занятия. Той е признат за виновен, че в периода 2000-2010 година е предоставил кредити на 30 лица в размер общо на 195 590 лева. Лихвата върху сумите била от 3 до 15 процента месечно. В рамките на незаконната си дейност, мъжът получил неправомерни доходи в размер на 47 429 лева.
Маданчанинът бе наказан с условна присъда от 3 години, глоба в размер на 5000 лева и отнемане на част от имуществото.
Апелативният съд в Пловдив уважи искането на адвокатите на родопчанина като насрочи ново заседание в края на юни, когато се очакват отговорите на исканията на защитата.
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I