„Приготвихме си формулярите за влизане, но тези изисквания са малко прекалени. Много хора могат и да се откажат да пътуват насам“. Това е мнение на младо семейство, тръгнало на почивка на Бяло море.
На граничния пункт „Маказа“ още от сутринта на 1-ви юли прииждаха автомобили, повечето от тях с румънска регистрация. Струпване и колони нямаше. Въпреки, че гръцките власти обявиха, че пунктът ще бъде затворен, автомобили спокойно минаваха през границата. Пътуващите към южната ни съседка сънародници споделиха, че са подготвени и попълнили нужните формуляри, които гърците въведоха като изискване за влизане в страната.
Други нашенци обясниха, че са научили за мерките малко късно.
„Неподготвени ни свариха, разбрахме късно за изискванията, но пък се сдобихме с нужните документи“, разказаха други наши сънародници, преди да влязат в Гърция.
Информацията за затварянето на пункта по обяд също не се оправда. Нещо повече, влизането в южната ни съседка ставаше бързо и безпроблемно. Екип на 24rodopi.com също успя да мине само с лични документи, без да е снабден с нужния QR код.
Същата информация споделяха и българи, на метри след граничния пункт в Гърция.
„Не ни искаха код, ние си ги бяхме подготвили, дори разпечатали, но нашите митничари казаха, че те били нужни на гърците, а гърците така и не се показаха от гишетата“, обясниха мъж и жена, тръгнали за Комотини.
На връщане в България, единственото изискване, освен проверка на личните документи, е попълване на декларация за здравния статус, която след това се предава на органите на РЗИ на място.
Според неофициална информация, на ГКПП „Маказа“ гърците все още не са разполагали със системата за проверка на въведените кодове. Най-вероятно пък пунктът ще бъде затворен в полунощ.
От 24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I