Случаите на Ковид-19 от началото на епидемията в Смолянско са 319, след установеното огнище в завода за производство на авточасти в областния град. Новите случаи от 1-ви юли са три, с които общият брой на положителните за COVID-19  проби от предприятието става 101.
Това стана ясно на работна среща между областния управител Недялко Славов и шефа на Здравната инспекция д-р Мими Кубатева. На нея присъстваха още директорът на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев, директорът на ОД МВР Смолян ст.комисар Николай Димов, представители на Сдружението на общопрактикуващите лекари в региона и на Центъра за спешна медицинска помощ-Смолян.
Относно причините за възникване на огнище в случая, д-р Кубатева изтъкна късна откриваемост при първите заразени, които са ходили на работа и при контакта с колектива са предали инфекцията. Затова е важно да бъде проявявана отговорност и при наличие на симптоми хората да се свързват и консултират с личните си лекари.
Областният управител Недялко Славов обръща внимание към работодателите да спазват стриктно противоепидемичните мерки в производствените предприятия, в заведенията за обществено хранене и местата за настаняване, както и не само в обществения, но и във специализирания транспорт за персонала.
По време на заседанието бяха обсъдени алгоритъмът, координацията и взаимодействието между доболничната, болничната и спешната медицинска помощ, с цел да се осигури адекватна медицинска помощ на всички заразени, според индивидуалната симптоматика. Пациентите трябва да бъдат насочени към домашно лечение или болнично в зависимост от състоянието им, като трябва да се избегне прекомерното натоварване на лечебните заведения и най-вече на областната болница, чийто капацитет за поемане на тежки и усложнени случаи трябва да бъде запазен.
Разпространението на епидемията е с дифузен характер според мнението на епидемиолозите, затова лечебните заведения в региона – областната болница в Смолян и общинските болници в Девин, Мадан и Златоград, трябва да имат готовност да осигурят болнична помощ на пациенти с коронавирусна инфекция, нуждаещи се от хоспитализация. Болните от общините Мадан и Рудозем ще бъдат насочвани към общинската болница в Мадан, тези от Девин, Борино и Доспат към болницата в Девин, а лечебното заведение в Златоград ще поема случаите от Неделино и Златоград. Областната болница ще поема случаите от Баните, Смолян и Чепеларе, както и всички усложнени форми на заболяването.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I