Лято в Родопите, но с мисъл за тежка зима

Преди месеци може би нямаше да повярваме, че един невидим вирус ще обърка всичко и ще промени тотално живота ни. В началото на извънредните положения в целия свят се появиха в социалната мрежа клипове как животните се разхождаха по празните улици и коментарите бяха, че планетата си почина от дейностите на хората. Само, че никой не подозираше, че след края на извънредното положение нищо няма да е същото. Сега всички виждаме какво се случва.

Протести, агресия, хаос, бедност, несигурност дали няма да стане по-зле, защото при нас българите винаги става по-зле.

Тотално сме разделени от Ковида, невидимият вирус обърна живота ни и го направи още по-сложен, труден и несигурен. Може би и благодарение на него прогледнахме за живота си и така ли ще я караме в бездействие, апатия и очакване и единствено смелост в социалните мрежи.
Разделени сме тотално, а и не виждаме изход. Едни подкрепят правителството, други –не. Протестират, карат се в социалните мрежи, обиждат се и толкова. Няма лошо да има протести, но алтернатива няма, споделят родопчани. Няма лидери, нови лица, в които да припознаят читави хора, които да ни управляват. Искаме Велико народно събрание, смяна на модела на управление и нови хора. Не искаме вече до болка познатите партии и техните лидери. Но се оказа, че такива хора са дефицит. „Ако дойдат на власт от предишните партии пак ще крадат и ще станем още по-зле“, казват хората, но ние ще протестираме, защото искаме смяна на статуквото. Поддръжници на сегашното правителство убеждават, че Европа ще затвори еврофондовете и ще се върне Жанвиденовата зима, когато един хляб беше 500 лв. и чакахме с купони да купуваме кисело мляко и други продукти от първа необходимост. Това още повече обърква родопчани. Постоянно валят компромати за едните и другите, както и клипове припомнящи онези времена. По този повод във фейсбук цитират един гръцки православен старец. Попитали го за кой да гласуват от двама кандидати за премиер на Гърция като нито единия не подкрепяли, нито другия. Той им отговорил гласувайте за по-малкото зло.

И така ще търсим явно по-малкото зло.

Тъй като говорим, че коронавирусът ни промени, едни вярват, че е смъртоносен, а други –не. Категорични са, че пробите се надуват, както и болните. Появиха се стотици пишман вирусолози, които предават различни послания и народа се ошашави още повече. След объркващите тези и постоянно появяващите се изказвания, че броят на болните се раздува заради пари от ЕС и вирусът е съвсем безобиден, хората тръгнаха по протести, спряха да спазват епидемиологичните мерки навсякъде. Да, но гърците не смятат така и затвориха сухоземните си граници. Първоначално искаха писиар тест и декларация с код, но сега прибягнаха и до тази мярка. Но ние всичко знаем и сега по социалните мрежи се сипят псувни срещу гръцката държава, че не ни пуска на море. Други подозират тайна спогодба с нашето правителство, за да ходим на нашето Черноморие. На всеки е ясно, че това няма как да стане.

Коронавирусът отключи агресията,

бедните станаха още по-бедни и се чудят как ще оцеляват. Бездомен мъж изпочупи стъклата на вратата на главния вход на община Смолян, за да иска жилище. Работещите там споделят, че ежедневно се сблъскват с агресията на хората. Според търсещите различни служители в администрацията, община Смолян дава пенсии и от нея зависят и помощите им за дърва и всичко. Както е в едно село, за всичко търсят кмета.
Имаше в Смолян два протеста срещу правителството и после организаторите съобщиха, че го местят в София и срещу 25 лв. за пътни в двете посоки желаещите могат да отидат да протестират. Първият събра над 200 души, но вторият беше малоброен. След снимките в социалните мрежи се разпознаха известни лица и предположения кой се гласи за управлението при евентуални предсрочни избори. Друга част не смеят да излизат, за да видят как ще се развие политическата обстановка и да не си усложняват живота.
Тези, които не ги интересува политиката, си стягат дървата за зимата. Бензинови резачки звучат около блоковете и имаш чувството, че е октомври. Казват, че ни чака тежка и гладна зима и трябва да се осигурят дървата и зимнината. „Политиката, Бойко, Корнелия и Слави  няма да ме нахранят“, казва смолянчанин, който си реже дървата.
Коронавирусните страсти се пренесоха и в Общинския съвет, нови конфигурации на групите, разискване на стари теми и упражняване в красноречие.
И така животът продължава – разделена нация, мизерия, протести, агресия и несигурност. Дали коронавирусът ни промени или пък събуди заспали чувства? Тепърва предстои да разберем.      
Николай Михайлов, 24smolian.com
На снимките:
-Протест
-Агресия в община Смолян
-Смолянчани се подготвят за зимата, шумът на резачки е отвсякъде



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I