Положението с коронавируса е изпуснато. Прави се оказаха специалисти, които коментираха, че след отпадането на задължителните противоепидемични мерки ще настъпи бум на заразяването. Но вече родопчани не се плашат от пандемията, защото не вярват в нея. Дори са озлобени, когато се публикуват новите случаи и се обяснява бройката на заразените. Отнасят го незаслужено медиите, на които една от задачите им е да информират населението. Положението е изтървано и на комуникационно ниво. Връх взеха публикациите, че се плаща, за да те пишат болен от Ковид-19. В една лаборатория тестовете са положителни, в друга отрицателни. Дори хората се възмущават каква държава сме да се правят постоянно проби и да излизат болни, защото това ще навреди на почивката им в Гърция. Други са бесни, защото родните ни курорти са празни, а полетите на чуждестранните туристи се отказват заради големия брой заразени с коронавирус.

Очевидно е, че хората са изнервени и озлобени

След пандемията станаха още по-бедни, а тези които искат да почиват и да работят в Гърция трябва да преминат доста бариери.
Още преди седмица беше ясно, че следващата противоепидемична мярка, която очаква българите, е Гърция да затвори границата. Беше оповестено официално, че влизането на територията на южната ни съседка ще става само през един-единствен пункт – „Кулата-Промахон“. Доста недвусмислено предупреждение каква ще е следващата стъпка, ако ситуацията в България не се промени. „Според развитието на епидемиологичната обстановка, свързана с коронавируса, компетентните гръцки власти ще разгледат възможността да се отворят и други гранични пунктове в бъдеще“, ретранслира съобщението от посолството на Гърция у нас българското външно министерство.

Повече заразени, по-малка вероятност за беломорски плаж?

И ако то е напълно разбираемо за стотиците родопчани, които искат да почиват на Бяло море това лято и те си го превеждат като дълги опашки по границата, засега изглежда напълно игнорирано на държавно ниво. А посланието е изключително ясно – положението с коронавируса в България се влошава и Гърция се опитва да канализира трафика през един пункт и да засили проследяването му чрез доста подробни декларации, които изисква 48 часа преди пътуване. И не, това няма да пренасочи българите, предпочитащи Беломорието, към родното море, не и при ескалация на заразата.
Други обаче пишат в социалната мрежа, че преминават и през Маказа само с лична карта. В същото време километрични опашки има на ГКПП-Кулата. Колкото и парадоксално да звучи, най-коментираната и обсъждана тема в публичното пространство е именно какво е положението по пунктовете с Гърция, как се влиза, има ли опашки, откъде може да се намери електронната декларация, как се попълва, как става пропускателният режим. В сянка останаха скандалите около властта.
Родопчани не искат политика, искат да почиват и да работят в Гърция. Не искат вече да слушат и четат за болните от Ковид-19.
Дори и да затворят „Маказа“, индикациите са, че недоволството на хотелиери в Гърция ще го отвори бързо-бързо. Съседите също се страхуват от цифрите в България, но бизнесът е не по-малко важен.

Писна им от статистика и ограничения,

искат да избягат от тази лудница, за да си починат или да работят. Кризата с коронавируса се ограничи до бройка заразени, починали и лекуващи се в болници. В същото време се появяват разнопосочни информации от специалисти относно хода на заболяването и как протича. Може би е крайно време да се промени тази информираност само със статистиката. По-добре да се обяснява на хората, както сочат анализите досега от началото на пандемията, за нейното безсимптомно протичане, както и да се следи стриктно за спазването на противоепидемичните мерки. В магазините в Смолян масово се влиза без маски, а в заведенията дезинфекцират масите с препарат за почистване на стъкла. В повечето заведения за бързо хранене с едни и същи ръкавици ти сипват храната, дават ти хляба, взимат ти парите и ти връщат ресто.

Правят се икономии за сметка здравето на хората.

Но затова не се следи, оплакват се хората. Поради тази причина, а и други, болните нарастват. Огнището в завода за авточасти в Смолян също е тръгнало от автобусите. Пестим за дезинфекция, а се увеличават болните. Затова трябва да следят контролните органи. Усложняващата се обстановка пък се отразява по джоба на хората.   
„Доста мои познати се пробваха да вземат кредит при облекчените уж процедури, но не успяха. Някои банки пък са казвали, че нямат указания за тези кредити. Скандалите по върховете на управляващите ще затихнат и не ме интересуват. Интересува ме да имам средства да се издържам и да си плащам сметките. Отминавам подобни новини, мисля аз как да се спася в тази ситуация. Не ме интересува и коронавируса, защото ако не работя и нямам средства, имам по-голяма възможност да умра от глад и стрес. Търся варианти. Имам близки в Гърция, които ще ми търсят работа, а и търся варианти и за нашето Черноморие, където по-бързо стане, там ще отида“. Подобни мнения  като на 34-годишния Радослав ще чуете навсякъде. Хората са обезверени и объркани, а сметките цъкат, токът се увеличи пак. Идва есен и не се знае дали няма да има втора вълна с коронавирус, която ще ни довърши, коментират родопчани.
Единствено ние сами трябва да се спасяваме и да търсим варианти за оцеляването си, а с опасността от коронавируса трябва да се научим да живеем.
Николай Михайлов, 24smolian.com
На снимките:
-Тестове в пламналия завод
-В началото на епидемията
-Когато все още се минаваше през „Маказа“

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I