Множество случаи на нарушения относно осигуряване достъп до пожарните хидранти в населените места са установени при проверки на служители на „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Смолян, съобщиха от регионалната дирекция.
В някои случаи хидрантите дори не са открити от инспекторите.
„Те са разположени върху тротоари и могат да бъдат както надземни, така и подземни. Често гражданите складират дърва за огрев, строителни материали или други вещи непосредствено върху пожарните хидранти. В други случаи водачи на автомобили паркират върху тях без да предвидят възможност за бърз достъп при необходимост. Във всички случаи не трябва да забравяме, че пожарните хидранти са особено важни в случай на пожар за гасене на сгради, намиращи се в непосредствена близост. Всеки може да прецени последствията от невъзможност да се ползва хидрант в случай на пожар, когато времето е много ценно за спасяване на човешки животи и имущество на гражданите. Винаги, когато складираме материали върху пожарни хидранти или паркираме върху тях трябва да помислим, че и нашият живот и имущество може да зависят от бързото и своевременно гасене на пламъците. Важно е да се знае, че невъзможността да се ползват хидрантите увеличава времето за гасене на пожар, а всички знаем до какво води това.
Лятото, освен за почивка, е и време да се подсигури отопление за зимата чрез набавяне на дърва за огрев. По този повод в службите за пожарна безопасност и защита на населението постъпват множество жалби на граждани, свързани с неправилното им складиране до сгради и пожароопасни помещения. Необходимо е отново да напомним, че разтоварени дърва по тротоари, улични платна и зелени площи могат да престоят не повече от 48 часа, а мястото за съхранение на дървата за огрев по външните фасади на сградите трябва да бъде далече от електрически инсталации и съоръжения и поне на 2 м. от самите сгради. За нарушение на тези правила е предвидена санкция – глоба от 200 лв. до 2000 лв“, предупреждават от дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. 
24smolian.com






Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I