Адвокатска колегия - Смолян иска образуването на дисциплинарна преписка срещу адвокат Ралица Негенцова, в качеството й на Председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) за неизпълнение на решение на Общото събрание на адвокатите в страната, поведено на 22.02.2020 г.
За това си искане, отправено към ВАдвС в края на миналата седмица, съобщават адвокатите от Смолян, които подробно излагат мотивите си и предисторията, довела до радикалните им действия, пише „Фрогнюз“. Писмото е подписано от членовете на Адвокатски съвет при АК-Смолян, Контролен съвет при АК-Смолян и Дисциплинарен съд при АК-Смолян.
В началото на миналата година адвокатите бяха скочили срещу Негенцова, заради  липсата на реакция срещу исканата промяна на Закона за мерките против изпирането на пари, с която според юристите, те са принуждавани да се превърнат в доносници на ДАНС, припомнят от медията.
„Това искане на Смолянските адвокати е реципрочно по своя характер, тъй като е провокирано от подетата репресивна политика на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) спрямо инакомислещите и независими български адвокати.  Със свои решения на две поредни заседания ВАдС образува дисциплинарни преписки срещу председателя на АК-Хасково и срещу председателя на АК-Смолян за непревеждането на 50 % от адвокатския членски внос към ВАдвС.
Тези действия на Адвокатските колегии в Смолян и Хасково обаче са крайна мярка на протестни действия от страна на адвокатите от АК-Смолян и АК-Хасково срещу поредица от действия и бездействия на Висшия адвокатски съвет, които не намират подкрепа сред адвокатското съсловие. В случая непревеждането на членски внос към ВАдвС е резултат от колективни решения на адвокатските съвети, приети на техните общи събрания, а не са самоволни желания на председателите на тези адвокатски колегии“, се казва още в писмото на адвокатите.
Смолянските адвокати отправят следното обръщение към членовете на Висшия адвокатски съвет:
„След като Висшият адвокатски съвет, в нарушение на закона и в опит за явна репресия, е взел решения за образуване на дисциплинарни преписки срещу адвокат Меглена Гунчева в качеството й на председател на Адвокатска колегия-Хасково и срещу адвокат Татяна Михайлова в качеството й на председател на Адвокатска колегия-Смолян за изпълнение на решения на Общо събрание на адвокатите в страната, както и на решенията на Общите събрания на адвокатите от съответните адвокатски колегии и на адвокатските съвети, то на по-силното основание следва да сте принципни и да гласувате образуването на дисциплинарна преписка срещу адвокат Ралица Босилкова Негенцова в качеството й на председател на Висшия адвокатски съвет за неизпълнението на решение на Общото събрание на адвокатите в страната.“
Писменото съобщение на членовете на Адвокатски съвет, Контролен съвет и Дисциплинарен съд при Адвокатска колегия-Смолян е внесено във Висшия адвокатски съвет на 02.07.2020 година, а към настоящия момент  заседание на Висшия адвокатски съвет е насрочено за 10.07.2020 година.
На снимката: Негенцова
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I