Програмата за енергийна ефективност нажежи страстите в Златоград. За саниране на къщи се оказва, че собствениците трябва да платят за изготвяне на проект, а след това… просто да не бъдат одобрени за влизане в програмата. Сумите пък са между 2 000 и 5 000 лева.
„Родителите ми дадоха 2 000 лева за половината от къща-близнак и съответно собствениците на другата част платиха същата сума. При огледа им казали, че на 100% къщата отговаряла на изискванията и със сигурност ще бъдат одобрени. Впоследствие им казват, че не са и сумата няма да им бъде върната. Незнайно как в списъка на одобрени къщи се появат такива, които са на "известни местни" фамилии, които са със нова дограма, сменен покрив, но имат нужда единствено от изолация. За жалост абсурдите с шуробаджанащината в града са безкрайни“, посочват златоградчани.
При санирането на блокове този проблем не е съществувал.
Припомняме, че по Програмата бяха отпуснати няколко милиона лева за енергийна ефективност на жилищни сгради.
„Само една фирма в града ли прави проектите за саниране? Ако това е вярно, кой измисли този порочен начин за ограбване на спестяванията на хората? Ако е вярно, защо просто не отива екип от професионалисти предварително и да прецени на място дали къщата отговаря на критериите? Така че да спестят парите на хората за проект“, питат потърпевши от практиката „Плащаш пари на вятъра, не получаваш нищо“.
Много хора сигнализират в социалните мрежи за нередности в схема за източване на пари от семейства. Голяма част от тях обаче се страхуват да дадат по-голяма гласност.
„Притесненията са, че рано или късно ще има последици за това. Възможно е да останат без работа. Това е най-големият им коз. С това заплашват. А какво ще стане като обезлюдят града, не си дават сметка“, посочват жители на родопския град.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I