Към днешна дата общият брой на заразените с COVID-19 в област Смолян от началото на епидемията е 579, от които 475 са излекуваните лица, 20 са починалите. Активните към момента случаи са 84 – 35 са настанени за болнично лечение, а 49 се лекуват в домашни условия или са безсимптомни. Карантинираните като контактни на позитивни са 94 и 10 са карантинирани като пристигнали от рискови зони. Това беше съобщено на редовния ежеседмичен брифинг във връзка с актуалната епидемична обстановка, който  откри заместник-областният управител Владимир Гърбелов.
„Извършените бързи тестове в нашата област през изминалата седмица са 80, като 10 са дали положителен резултат за наличие на антитела. Изпратените проби за PCR-тест са 197, от които 25 са на медици и 61 на хора от социални домове. През седмицата новооткритите случаи са 33 – лица на възраст от 1 до 76 години. От новооткритите 18 са приети в болница, а 15 са на домашно лечение. Сред новите случаи петима са медицински персонал – 1 фелдшер от Дома за стари хора във Фатово, един санитар от МБАЛ-Мадан и три медицински сестри от МБАЛ-Смолян, работещи в отделни звена. Към момента в лечебни заведения са настанени 35 пациента от областта с доказана коронавирусна инфекция – в Мадан са 6, в Златоград-4, в Смолян-22, един в УМБАЛ-Пловдив и двама в лечебни заведения в София. Излекуваните през седмицата са 30. За съжаление, има и двама починали – един мъж на 57 години, починал в областната болница, и един пациент в УМБАЛ-Пловдив, който е лекуван там по друг повод, но е бил позитивен на COVID-19“, посочи директорът на РЗИ-Смолян, д-р Мими Кубатева.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I