Свободни места в Родопите, нова вълна към Западна Европа

Десетки свободни места в Родопите, но и втора вълна гурбетчии към Западна Европа. Хиляди жители на областите Кърджали и Смолян са отново зад граница. Страховете от Ковид-19 отдавна преминаха, а икономическите постулати са още по-безкомпромисни, когато става въпрос за семейството.
От учители и лекари до шивачки и сервитьори се търсят в двата региона. Най-много места за висшисти има в Смолянско, установи проверка на „Родопи voice“. Офертите на трудовата борса в средата на септември са многобройни, но най-примамливи относно заплащането-за механици и техници с висше или средно специално образование. Предлаганото възнаграждение е до 2000 лева на месец.
В Кърджали отново стоят незаети обявените от месеци свободни места за 16 лекари. Най-много в Източните Родопите се търсят хора за строителството и за текстилната промишленост. Местата са много, а заплащането е далеч от определението „атрактивно“.
В същото време напливът за чужбина не само, че не бе спрян от коронавируса, но и се увеличи.
Хиляди нашенци дори не се върнаха от топ държавите в ЕС по време на най-тежките месеци по време на епидемията.
„От март всеки с регистрирана фирма получаваше от държавата по 1000 евро месечно. В рамките на три месеца. В момента тези помощи продължават, ако едноличният търговец покаже, че няма как да се издържа с малките постъпление по време на кризата с пандемията. Масово нашенци пък се регистрират като ЕТ. Нито за момент държавата не спря помощта към хората“, разкриват родопчани, от години работещи в Нидерландия.
Нито „Брекзит“, нито трудните преговори с ЕС повлияха на Великобритания по време на борбата с икономическите последици от Ковид-19. Нашенци на Острова посочиха, че са получавали хиляди паундове като помощ по време на епидемията. Дори и работещи в сектори, които не са преустановявали дейност.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I