Трудовата борса: Магазинер – заплата 1000 лева, но…

Един магазинер в Родопите може да вади чисто по над хилядарка на месец, а в същото време учителите са кът в региона. Това поне сочи бърз преглед на свободните работни места в Смолянско в началото на септември.
Десетки са свободните места за даскали в региона. Търсят се учители по български, руски, музика, биология, физика, английски, немски, астрономия, физическо, изобразително изкуство…
Офертите за шофьори, монтажисти, готвачи, сервитьори и бармани обаче са далеч по-примамливи. Главно като предлагано възнагреждение. Над 1000 лева е заплатата на месец за магазинер. Предложения за чужбина пък липсват от месеци. Всъщност, откакто бе обявено извънредното положение, свързано с разпространението на коронавирус.
Десетки са свободните места в областта по програми за заетост и за лица с увреждания.
Министерството на труда и социалната политика стартира три мерки за запазване на работните места и за намаляване на безработицата. В пакета „Заетост х3“ влизат новият вариант на мярката 60/40, мярката за подпомагане на секторите на транспорта и туризма с 290 лв. за запазване на работно място, както и нова схема за наемане на безработни. Ще продължи запазването на работни места по 60/40, като възможност да кандидатстват ще имат предприятия от повече сектори, включително от сектор „Здравеопазване“. Те ще получат средства за до три месеца – юли, август и септември, в размер на 60 на сто от осигурителния доход за май 2020 г. и 60 на сто от дължимите от работодателя осигурителни вноски. Отпада условието фирмите да не са извършвали дейност в последните месеци. Те трябва да докажат спад на приходите с 20% спрямо същия период през 2019 г. и да са декларирали дължимите данъци за 2020 г. Работодателите, получили средства за запазване на заетостта, ще изплащат на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер, не по-малък от осигурителния доход за май 2020 г. Очаква се с новия вариант на мярката да се запазят доходите на около 300 000 души в цялата страна.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I