Новата учебна година е на прага - различна, особена, странна. Мерките, белязали предходната, някак държат в напрежение родители, учители, ученици. Страх, но не толкова от „страшния“ коронавирус, а от това, че картината може да се повтори, че дистанционното обучение съществува като вариант и този алтернативен подход ще се приложи в един момент отново.  Ще се пращат задачки по Messenger и Viber, тестове в онлайн платформата на Microsoft Teams, а родителите отново ще станат втори учители. С уважение към педагозите, но това т.нар. дистанционно обучение превърна множество родители точно в това. Но само на по-малките ученици. Пробвайте се да помогнете на някой десетокласник по математика, например по „Тригонометрия  и тригонометрични функции“ или пък по Български език -  „Отклонения от граматичната норма при употреба на местоименията“, ами по физика, химия, чужди езици… Каквото и да се говори, каквито и убедителни аргументи да се хвърлят в публичното пространство, истината е, че

Живият контакт учител - ученик е незаменим.

Кой станал в точния час да си включи компютъра, кой не станал, пък не влязъл в платформата (ако изобщо съответният учител работи по нея), пък какво видели, чули. На един камерата не му работила, или няма, на друг микрофонът, някои пък ползвали общо устройство с брат/сестра…
Това със сигурност  не е нормален учебен процес, по-скоро води към неговата деградация…
Затова надеждата на огромна част от родители и учители е

Този кошмар да не се повтаря!

Годината започва нормално, като изключим всички изисквания, свързани с Сovid 19 -  дезинфектанти, маски, нови правила на организация в класни стаи, коридори и пр.
Покрай Ковид истерията обаче, някак забравихме за всичко останало.
Забравихме онези проблеми, пред които се изправя всеки един родител, при започване на всяка учебна година. Колко струва един ученик, ами двама, трима? Тетрадки, скицници, моливи, химикали и още и още. Дрехи, обувки… Ами незадължителните, но препоръчителни учебни помагала (които всеки ще купи), ами онези ученици  от 8-ми клас нагоре, които си купуват учебниците?! Ами тези по новата учебна програма, които не могат да купят втора употреба?! Е, техните родители отново ще се бръкнат по най-малко 200 лв. само за това. Ами първокласниците?!
Стискаш зъби и купуваш, този път не надаваш и глас, няма кой да те чуе, коронавирусът е по „гръмогласен“.
Нека е успешна новата учебна година и дано разумът надделее над истерията!
Мария Калоянова, 24smolian.com
На снимките:
-Раницата е готова
-Колко родители могат да „дообяснят“ това след „онлайн урока“?!

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I