1 575 000 лева струват убийствата в Родопите. Това е общата сума на кръвнината, която трябва да платят виновните за едни от най-ужасяващите деяния, потресли хората в региона. Нито лев обезщетение обаче не са получили близките на жертвите през последните години. Това твърдят за „Родопи voice“ юристи с дългогодишна практика в подобни казуси.

Изпълнителните дела стоят „на трупчета“ от години, но от извършителите просто няма какво да се вземе. Нито един от тях не притежава имущество на свое име, с което евентуално да се покрие част от разпореденото от съда обезщетение.

С най-дългогодишен стаж зад решетките в момента е убиецът от Джебел Мерт Мехмед. От десетки месеци той излежава 30-годишната си присъда за зверското убийство на 24-годишна жена и 7-годишната й дъщеричка в родопския град.

Припомняме, че деянието бе извършено в нощта на 20 срещу 21 април 2014-та. Мерт се промъкнал в жилището на жертвите и ги посякъл с брадва. Убиецът трябва да заплати 450 000 лева кръвнина.

12 години в затвора ще прекара 62-годишният овчар Петър Русев, който уби зверски 51-годишната си приятелка Милена Стефанова в смолянското село Турян. 100 000 лева обезщетение пък трябва да получи майката на жертвата.

25 години пък ще лежи в затвора Мехмед Хасан от Момчилград, който уби 7-годишната Дамла в родопския град. Окончателното решение бе на Върховния съд. Палачът на детенцето ще трябва да плати обезщетение на близките в размер на 400 000 лева. Едва ли обаче това ще се случи, дори след четвърт век, прекаран в килия, сочи практиката след подобни дела.

Присъда излежава в момента и Гьокчан Гюлестан. Крехката наглед девойка уби с нож 20-годишен мъж в личния му автомобил преди няколко години. Причината, според младата жена, била, че жертвата я изнудвал със секс компромати. Гьокчан трябва да изплати кръвнина в размер на 300 000 лева.


В затвора в момента излежава 7-годишната си присъда и Нурсен Христов. На 17-годишна възраст той застреля мъж в района на пазара в Кърджали. Обезщетението, което трябва да плати на семейството на жертвата, е в размер на 125 000 лева.

Общо един милион лева обезщетение поискаха бабите и дядовците на прегазения в Златоград Митко К. Тяхната болка обаче бе оценена на 200 000 лева. Това е размерът в левова равностойност на мъката на роднините на убитото на тротоар момче, което ще получат неговите прародители. Решението бе на Окръжния съд в Смолян. Искът-заведен срещу застрахователната компания, която е сключила „Гражданска отговорност“ с водача, който блъсна Митко в родопския град.

Припомняме, че инцидентът стана на 31 юли 2018-та година. Микробус с пловдивска регистрация блъска 13-годишния Митко, който се намира на тротоар. Шофьорът губи контрол над превозното средство след като излиза на прав участък след завой.

Нелепата смърт на момчето ужаси жителите на родния му град. Те проведоха мълчаливо бдение в Златоград, а местната управа обяви и ден на траур.

Съдебната сага обаче продължава. И обвиняемият, и прокуратурата, и родителите обжалват ефективната присъда на водача. Делото е насрочено в Апелативния съд в Пловдив в края на октомври.

На снимките:

-Арестът на убиеца на 7-годишно дете

-Обвиняеми в съда

24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I