14 сигнала за щети от мечка са били проверени от служителите на Екоинспекцията в Смолян през септември. Всички те са били поети от Групата за бързо реагиране, съобщиха от РИОСВ.

При 13 от проверките са установени нападения над общо 36 броя селскостопански животни-овце, говеда и коне, както и един пчелин. При един от огледите, в град Неделино, комисията е констатирала, че щетата не е нанесена от мечка. 

Най-много са нападенията в района на Широка лъка-три, както и в село Гела-две. По едно има в селата Гълъбово, Планинско, Бориково, Могилица, Стойките, Гьоврен, Чепинци и в землището на Чепеларе.

Най-голямата регистрирана през месеца щета е от 11 септември, когато след проверка на сигнал в село Гела, са установени 13 мъртви и 4 ранени овце. От намерените в близост екскременти и начина на нападение над животните, експертите са категорични, че щетата е нанесена от мечка с малки.

За всички доказани щети ще бъдат изготвени предложения за обезщетяване на собствениците, посочиха от Екоинспекцията.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I