Три десетилетия Преход. От планова към пазарна икономика. Заводите за скрап, вместо тях-лъскави молове за харчене на много повече пари. Услуги вместо производство. Повече внос отколкото износ. Членове на НАТО, ЕС. Хвърляне на милиарди за все още несъществуваща бойна техника. Последно място в икономическите класации на страните от Евросъюза.

 

България 2020 vs. България 1989.

 

В края на предпоследното десетилетие на миналия век страната ни бе крепост на Варшавския договор. Затворена, страховита, с изключителен военен потенциал на глава от населението. За Съветския съюз бяхме охрана на външните граници и техниката идваше без да се харчат милиарди.

Сега няма и помен от това. Скромна армия, в състава на НАТО. Пазят ни войници от чужди държави. Охраната на небето е поверена на тях, но пък има сантимент по възраждане на казармата. Разкази за балами. Цялата военна инфраструктура е разбита. Дори да се въведе отново наборната служба, то ще е нещо от сорта на бойскаут лагери. В смисъл, че тийнейджърите ще трябва да са на палатки из ливадите, ако не са частни. Казармите отдавна отидоха за скрап, както и заводите.

 

Парите

 

31 години по-късно нашенци са двойно по-богати. С годишния доход от 1989 година българинът е можел да си купи 429 килограма свинско месо, а сега 819 кг. Ако едно домакинство си е позволявало 278 кг трайни колбаси, сега ще си напазарува 425 кила, посочват от Националната статистика. С годишния си доход семейство отпреди 31 години е можело да си купи три телевизора. Сега техният брой е 13.

Паричният доход обаче е претърпял огромна промяна. През 1989-та в него е влизал само този от заплата. Не е имало приход от самостоятелна и предприемаческа дейност, защото просто не е имало такава, посочва в свое интервю председателят на НСИ Сергей Цветарски. И допълва: не е имало приход от обезщетения за безработица-защото безработицата е „екзотика“ за тогавашното време.

И пропуска-не е имало транзакции от гастарбайтери зад граница.

 


Двойно повече пари, двойно по-нещастни

 

Американски психолози са доказали в свои изследвания, че повече пари не означават повече щастие. Същото твърдят и учени в Германия и Япония. Много по-висок стандарт на живот, но не и повече радост. Всичко пък се обяснява с адаптивната природа на хората. Както свикват с високите и ниски температури, така и с парите. В един момент те спират да са задоволителни. Търсят се повече или пък осигуреният висок стандарт спира да радва защото… съседът има повече.

Годините се сменят, но същността на човека остава все същата.

Според Евростат, хората в България са най-нещастни. Изследванията ни пращат в дъното на класацията по удовлетвореност.

 

Еврото ги раздели…

 

Защо в Родопите има най-много жени шофьори на глава от населението? Простият отговор-мъжете им са зад граница. В планината се строят огромни къщи за тричленни семейства. Но и те остават празни. Животът е навън. Фамилиите са разделени от гурбета. В името на еврото, на по-високия стандарт на живот. Ситуацията-пари има, семейството разбито. Съпруги карат децата на училище с огромни джипове, но децата растат без бащи. Виждат ги по празници, когато се приберат с всички белези от гурбета.

Щастието? Пълно такова няма. Въпреки, че то е душевно усещане. Не може да се калкулира. Не е съразмерно с трайните колбаси и свинското/телешко месо в хладилниците.

Въпрос на възприятие. Колко спечелихме, колко загубихме? Имаме молове, но деца растат сами. Има евро, усмивки няма.

Най-точният анализ ще се направи след още 3 десетилетия. Ако все още има останали…

24smolian.com

На снимките:

-Пари има, уиски на промоция, но…

-Няма места за паркиране

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I