Обществото се раздели на три групи, откакто започна пандемията от Ковид-19. Първата е паническата, втората е тревожната, а третата е на невярващите във вируса. Психолозите определят като най-голяма – групата на тревожните. Тези хора знаят, че има такъв вирус и е опасен, събират информация за него, стараят се да спазват противоепидемичните мерки и настояват те да се засилят. Същите хора мислят и за лекарите и натовареността в болниците. Тревожността е усещането, че вече губим контрол над създалата се ситуация.

 

Паническата група

 

спазва стриктно мерките и смята, че контролът е изпуснат и вируса тепърва започва да вилнее. Тази тревожност не им позволява да живеят нормално, защото страховете им ги обземат изцяло. Те избягват контакти с хора, посещения на заведения и мероприятия на открито, не приемат гости и не ходят никъде. Като се приберат от работа пръскат с дезинфектант обувки, дръжки на врати, ключалки, ключове и слагат дрехите, с които са били навън веднага за пране. 

 

Невярващите

 

в короната са третата група. Тя заема второ място след тревожните. Те считат, че обстановката не е фатална и има по-лоши вируси и болести, с които човечеството се е срещало и се среща. Няма смисъл от мерки и контрол.

Това са мнения на психолози, а какво се случва всъщност?

Смолянчанин с температура, болки в гърлото и кашлица чака за снимка на белия дроб и чува медици да казват -„пазете се, караме на количка болен с коронавирус“. Лекарите са направо като космонавти, не можеш да ги видиш, споделя смолянчанинът. „И един от тях каза „вече става страшно“. Оказах се с двустранна бронхопневмония, направиха ми писиар тест и чакам резултата. Казаха ми да не излизам от дома ми за всеки случай и ми изписаха антибиотици“,  споделя в профила си в социалната мрежа мъжът. Той препоръчва хората да се пазят, защото е страшно да чакаш резултат от тест.

Лекари, работещи в Инфекциозното отделение в Смолянската болница, призовават невярващите да прекарат с тях един ден в отделението и после да се правят на специалисти. Доста се обмисля и вариант журналисти да направят репортажи от Ковид отделенията, но пак ще има невярващи.

 

„Мълчалива прошка към такива.

 

Умението да си над това, да бъдеш лекар, какъвто си, въпреки необразоваността, назадничавостта, изостаналостта, неосведомеността и неграмотността. Защото колкото повече зная, толкова повече разбирам, че нищо не зная, и как да обориш тогава Пенка или Пенчо, които са със завършено средно образование или основно  и са специалисти по международна конспирация, действаща и специално създала ковида, за да срине България, но тя няма да се даде.

Защото лекарят и медицинският кадър си гледат работата, истински си я гледат, заразяват се и умират на работното си място, лекувайки – и тъпака, и простака, и престъпника, по еднакъв начин – до последен дъх, и с цената на собствения си живот“, коментира лекар, крайно ядосан от писанията и мненията, че вирусът не съществува. Той допълва, че такава тежка, драматична и най-вече неуправляема клинична картина не е имало при никой друг грип в света досега. Неуправляема, защото с дни и седмици си привидно подобрен, и после пак те интубират.

 


Лекарите нямат време да пишат във фейсбук,

 

защото се борят да спасят животи, но на ход с мнения са специалисти по всичкология. Изчисляват проценти, дават мнения за маски или без маски, дават мнения и за вируса и най-вече са специалисти по международни конспирации. Колко микрона пропуска дадения вид маска, ракия и цигари лекуват ковид, както и сварен чеснов лук, който трябва да престои цяло денонощие и да се пие сутрин на гладно по една кафена чашка.

 

Ето открихме ваксина,

 

се шегува под поста смолянчанка. 

„Маската от хирургичен тип не те предпазват от заразяване. Те са сигурност за човека срещу теб, че ти самият, ако си случайно заразен и си в инкубационен период, няма да заразиш и убиеш съседа си, възрастен, онкоболен или просто хипертоник. А напоследък се очерта, че България, освен че е страна на лаици, е основно страна на егоисти, които философстват, че маските скривали детските усмивки. Докато цял свят безропотно и дисциплинирано пази близки и съседи. От Ковид се умира, а не се умира с ковид“, коментира медик на първа линия от чужбина.

На фона на тревожните данни, масовите прояви не престават в Родопите  макар и да са на открито. Възрастните хора са един до друг по пейките, само кръчмите не са пълни, но то е от липса на средства, коментират собствениците на заведения. Иначе едни носят маски, други не. Единственият страх не е от ковида, а от проверките, че можеш да отнесеш глоба от минимум 300 лв., ако си без маска. С последната заповед на здравния министър, ако има струпване на хора тогава маските на открито са задължителни. Нека да дефинират какво означава струпване на хора иначе да имат да вземат да ме глобяват, коментират хората. Защо сега не предприемат драстични мерки, когато нарастват много драстично случаите, а през март, когато бяха в пъти по-малко, задават си въпроса родопчани.

Едно е ясно, че тази пандемия няма да отшуми скоро. Обществото се люшка между две крайности – безопасност, сигурност или свобода и инициативи. Може би трябва да се намери баланса между крайностите. И да не го намерим ще свикнем да живеем с вируса.

Николай Михайлов, 24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I