Три български книги и хиляди километри пътуване през местата, описани в две от тях. Целта е литературните произведения да бъдат раздавани като дарения на местни библиотеки, общественици, училища, и предприемачи, чрез които да стигнат до повече хора.

Виктор Иванов е един от десетте финално номинирани за ежегодния конкурс "Будител на годината". Той привлича вниманието на журито, начело с проф. Огнян Герджиков, с кампанията си "Просвета за добро".

Иванов събира над 6000 лв с дарителска кампания в интернет, с които купува по 100 екземпляра от книгите „Възвишение“ на Милен Русков, „Калуна-каля“ на Георги Божинов и „Крива на щастието“ на Иво Иванов, а с остатъка ще покрие разходите по пътуване.

Маршрутът му минава през градове, споменавани в произведението на Русков , както и през по-големи населени места в Родопите, където се развива действието в историческия роман на Божинов. Избира да популяризира „Възвишение“ и „Калуна-каля“, „защото описват събитията отпреди Априлското въстание, от гледната точка на помаците и каракачаните в Родопите и хайдутите в Балкана“. „Защото в тях се говори за ценностите на българи, турци и помаци от този период. Ценности, които са както непреходни, така и изчезващи днес. Книгите са с послание отвъд историческото събитие и място, имат общочовешки послания, които се срещат все по-рядко в големия град, а в политиката на практика отсъстват." Книгата на Иво Иванов е бонус, защото е прекрасна модерна българска книга, която се открива много трудно в търговската мрежа, а кратките разкази в нея са за малки хора, постигащи големи успехи, въпреки обстоятелствата.

В област Смолян са дарени над 90 книги, които могат да бъдат намерени на принципа "прочети-върни".

24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I