Полимеразна верижна реакция или PCR. Методът за мултиплициране на ДНК. Ако в пробата има Дезоксирибонуклеинова киселина на бактерии и ние я копираме 1 073 742 834 пъти, то можем да разберем дали има инфекция. Друг е въпросът, че според създателя на тази методика за тестване, ПСР не може да хване РНК вируси, какъвто е… Ковид-19, както твърдят специалисти. Затова и неточността му в този случай варира между 30 и 50 процента. Други пък са категорични, че улавя проблема в де що има нуклеиново…

 

Болен до доказване на противното

 

Отрицателен ПСР не означава, че сте здрави. Поне така се възприема-тестът може и да е сгрешен. Необходима е повторна проба. Ако обаче е положителен-то резултатът е равносилен на диагноза. Защо? Отговор на този въпрос не следва, през всички месеци на натякваната епидемия от страшния вирус, който 80 на сто от заразените изкарват на крака, голяма част и безсимптомно. Хиляди здрави хора преминаха през мярка за неотклонение „домашен арест“. Стотици деца, здрави и прави, в момента са в същото положение заради положителен тест на някой съученик. Болен до доказване на противното. При което и отрицатлен ПСР се гледа със съмнение. Положителният важи, не другият.

 

Страшните симптоми

 

„Започна с главоболие, хрема, отпадналост“, разказва положителен на коронавирус. Получава симптомите след разходка в планината. Симптоми, които всеки има поне три пъти годишно в есеннно-зимния период. Но в момента ужасът на ковида контролира съзнанието.

„На следващата сутрин започнаха болки в мускулите. Всичко вървеше като настинка, грип. Нямах температура“, разказва заразеният.

Следва тест с положителен финал. После-14-дневно лечение. Но у дома.

„На третия ден се появи температура, 37,5. В рамките на едно денонощие, после отмина. Отминаха и мускулните болки. Остана главоболието. Никакви антибиотици, единствено болкоуспокояващи“, продължава разказът.

 


Лечение на нелечимото

 

Ваксина няма, няма и лек за ковида. Само милиони излекувани. „Пий чай и това е!“, отговор при консултация с медик. Разговор по телефона между заразен и парализиран от страховете си пациент и лекар.

„По цял ден чай и скучни предавания по телевизията. Хремата изчезна. Остана главоболието. Кашлицата бе в рамките само на ден. Наливане с чай и размисли. Дали след подобрението не следва ужасът, за който толкова медии разказваха, цитирайки потърпевши? Стоиш и мислиш. Размишляваш за подобрението. Дали доброто не е подготовка за голямото зло? Такива работи по време на лечението“, довършва разказът си положителният.

 

Добрият стар грип

 

Всяка година грипът покосява милиони. Буквално ги размазва. Смъртните случаи са стотици хиляди по цял свят. Усложненията се приемат като нещо обичайно.

Как така „лекото грипче“ се превърна в най-големия мор?

Тепърва навлизаме в неговото време. На онзи, стария грип, дето размазва, не на новия. Колко ли жертви ще препише полимеразната верижна реакция на новия, но в дейно съучастие на старите щамове? Прихващайки всичко лошо в мултиплицираната ДНК след доволното бъркане в устите и носовете.

Само една вметка. Държавата дава по 120 000 лева на ден за тестове, твърди премиерът. Или по 1 200 000 лева на десетдневие. Това е от държавата, която плаща по 60 лева на парче за тест. Гражданите вадят средно по 100 за тест. А според Касата, стотици хиляди са изследванията, платени по желание.

В същото време от Световната здравна организация обявиха, че ”Ремдесивир” не подобрява шансовете за оцеляване при COVID-19“. Това пък е онзи илач, за който се готвим да похарчим 2 милиона лева пари на данъкоплатците.

Само вметка. А, инак, има лечение, не чакайте ваксина-„Пий чай, там, и това е!“.

Жельо МИХОВ, 24smolian.com

На снимките:

-Чайче

-„Илачи“ с друг градус

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I