Генерал Венцислав Мутафчийски „излезе“ от плажната хавлия, върнаха го на телевизионния екран и… добре дошъл, сезон на депресиите!
Това си мислят много, страшно много българи. И са прави.
Брифингите на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса през пролетта на 2020-та не трябваше да бъдат това, което бяха.
Дано са направени правилните изводи, дано са признати грешките. Иначе, наистина ще сме в новия сезон на „угнетените психически гледат брифингите на министър и генерал“. По всички телевизионни канали.

Какво каза в първия есенен брифинг прочутият генерал:
На 8 септември в "New England Journal of Medicine" излезе статия, която дава общите насоки - какво трябва да направим, за да изчакаме ваксината без да се разболеем. Шансът е носенето на маски, защото още 1936г. е установено, че носенето на маски намалява вирусният товар при тогавашната инфекция от вариола. И че тези, които носят предпазни маски, прекарват болестта леко и изграждат имунитет. Това е доказано напълно в азиатските страни, където има такава традиция от 2002-2003г. с ТОРС епидемията.
И един пример за ефекта от носене на маски. Това е истински случай за разпространението на коронавирус на круизен кораб в Аржентина. Капитанът издава заповед - целият персонал носи маски висока степен на защита, а всички пасажери - хирургични маски. В резултат заразените с коронавирус - 80% прекарват болестта безсимптомно или с лека сипмтоматика. Докато при подобни ситуации на други круизи, където няма такова изискване, процентът е точно обратния - само 20% изкарват болестта леко. Още повече се доказа, че заразата се разпространява не само по въздушно-капков път, а аерозолен път. Самият въздух тук при кашляне би задържал заразата за повече от няколко секудни - както е при капчиците - минути и повече. Ако не се проветряваше помещението, тогава вече става доста по-наситено на вируси. Това са неща, от които не се умира, затова маската трябва да се носи правилно. Вече има и публикации за ползата от носене на маски и навън, но е задължително вътре. Това е отразено и в заповедите на министъра на здравеопазването.
Почти променен генерал. Почти обнадеждаващи поведение и думи.

Иначе, България е на 8-мо място по смъртност и 25-то по заболеваемост в Европа.

От 24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I